avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa cumpar un apartament ca bun propriu daca sunt ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa cumpar un apartament ca bun propriu daca sunt casatorit. ...

Pot sa cumpar un apartament ca bun propriu daca sunt casatorit. Si sotia este de acord ca sa nu fie bun comun?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
puteti daca banii sunt proprii ai dvs sau va schimbati regimul matrimonial.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2022
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți dacă înainte de cumpărare încheiați împreună cu soția o convenție matrimoniala de separație de bunuri (cu condiția sa fi trecut cel puțin 1 an de căsătorie).
Sau, dacă banii provin dintr-o donație, dintr-o moștenire sau din vânzarea unui bun propriu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform dispozitiilor Codului civil, bunurile dobandite de oricare din soti in timpul casatoriei (sub regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri) sunt prezumate a fi bunuri comune.

Salariale, pensiile și alte drepturi banești asimilate acestora nu sunt bunuri proprii, ci fac parte din comunitatatea de bunuri a sotilor.

Cu titlu de exceptie, art. 304 din Codul civil prevede anumite categorii de bunuri care sunt bunuri proprii ale unuia dintre soti:

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;

e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

Pentru ca apartamentul pe care intentionati sa il cumparati sa fie propriu, trebuie ca banii sa provina din mostenire, donatie sau din vanzarea unui bun propriu.
In categoria bunurilor proprii intra si bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei.

O alta solutie este schimbarea regimului matrimonial din cel al comunitatii legale de bunuri, in cel al comunitatii conventionale de bunuri sau in cel al separatiei de bunuri.
Schimbarea regimului matrimonial se face prin incheierea unei conventii matrimoniale.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)
Dupa noul cod civil sotul are drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite? magdalenamatei magdalenamatei In caz de divort sotul are vreun drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite de ea conform noului cod civil? (vezi toată discuția)
Buna ziua - bunuri imobile cumparate inainte de casatorie aby68 aby68 eu mi-am cumparat un apartament fiind necasatorita,urmeaza sa ma casatoresc vrea sa stiu viitorul meu sot ce drept are asupra apartamentului,multumesc mult (vezi toată discuția)