avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Risc semnare avans fictiv credit imobiliar. Buna ziua. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Risc semnare avans fictiv credit imobiliar. Buna ziua. Ma confrunt ...

Risc semnare avans 'fictiv' credit imobiliar.

Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema, la care as dori un sfat/indrumare! Vand un apartament, cumparatorul il achizitioneaza prin credit imobiliar de la Banca. Neavand tot avansul [cei 15%], cumparatorul a venit cu propunerea de a declara o valoare mai mare. Parte din avans se va achita prin ordin de plata, iar partea de care nu dispune ar trebui sa o declar primita [cash] la semnarea contractului de vanzare-cumparare. Nu am facut nici contract de rezervare, nici antecontract. Practic, contractele de vanzare-cumparare [unde dau declaratia aceea], contractul de creditare si ipoteca se semneaza in acelasi timp, riscul de a aparea ceva neprevazut este mic.
Totusi, in cazul in care ar aparea ceva probleme [independente de cumparator sau chiar si din cauza acestuia], care sunt riscurile mele de a fi nevoit sa restitui o suma de bani pe care nu am primit-o [dar pentru care am dat cu subsemnatul ca da - si nu e taman mica, e undeva la 8 mii de euro] si cum pot face ca aceste riscuri sa dispara de tot?

Un antecontract, facut strict pe acea suma fictiva [cash], cu clauza de pierdere a ei in cazul in care contractul de vanzare-cumparare nu va fi dus la bun sfarsit ma 'acopera' de toate posibilele probleme?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2022
EuuGen, utilizator
Cel mai recent răspuns: EuuGen , utilizator 12:18, 24 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banca va trimite evaluatorul, daca valoarea casei nu se ridica la pretul din acte,nu obțin imprumutul.
Parerea mea e sa gasiti alt client care sa aiba bani fe avans, nu mi se pare in regula sa dati in fals o declarație.
Macar treceți ca nu dati avansul inapoi nici daca nu primeste imprumutul.

Evident, discutia pleaca de la momentul la care evaluarea bancii se face pe suma supraevaluata [adica suma la care ne-am inteles, plus avansul pe care l-ar datora cumparatorul].

Banca nu cere obligatoriu sa existe un antecontract. La contractul final [unde mi se cere sa semnez acel avans fictiv] am inteles ca nu se pot baga clauze de genul "se pierde avansul dat", pentru ca ala e deja contractul final. De aici si intrebarea mea cu utilitatea unui antecontract, daca el ar elimina TOTAL riscurile, in conditiile in care se face cu clauza de pierdere a avansului in cazul nefinalizarii [din orice motiv] a contractului de vanzare-cumparare!?

Vanzatorul insista pe faptul ca nu ar exista riscuri, din moment ce acea declaratie o voi da la semnarea contractului final, care se face concomitent cu semnarea contractului de creditare cu banca si ipoteca.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2022
EuuGen, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu primiți banul în mână, riscul să pierdeți banii datorați este de 100%.


Dapix a scris:

Dacă nu primiți banul în mână, riscul să pierdeți banii datorați este de 100%.



In ce sens riscul sa.pierd banii este de 100%? Daca semnez direct contractul, unde o sa figureze acea suma fictiva? Ca teoretic de acolo..nu mai e cale de intoarcere! Urmeaza doar ca banca sa faca plata (pentru partea ei din contractul de creditare). Cumparatorul semneaza contractele (de vanzare cumparare, de creditare)! Ce se poate intampla - se mai poate razgandi cineva dupa semnare? :)

Explicati-mi, va rog, "mecanismul" prin care se poate ajunge sa mi se ceara inapoi acea suma fictiva, daca stiti! :)
Nu vi se cere decat daca se anuleaza acel contract ( slabe sanse) si cumpărătorul are acest tupeu .

Alte discuții în legătură

Foarte urgent !!!! va rog ajutatima cu un sfat!! ginamangra ginamangra Vreau sa cumpar un apartament cu banii cash dar intreaga suma o voi avea doar peste o luna asa ca m-am inteles cu vanzatorul apartamentului sa-i dau o parte ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament alex_32 alex_32 Buna ziua, Doresc sa cumpar un apartament nou, intr-un ansamblu de mai multe blocuri in constructie, de la dezvoltator cu cash(avans la antecontract si plata ... (vezi toată discuția)
Intr-o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un avans de 2200 euro, 5 % se poate institui ipoteca pe apartament ??valoarea apartamentului ? GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL Buna ziua, Bunica mea a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un apartament, bunica fiind vanzatorul apartamentului iar cumparatorul ... (vezi toată discuția)