avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere art 65 alin.1
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere art 65 alin.1

Buna ,
As dori sa stiu cum se face concedierea conform art 65 alin a) din codul muncii?
E nevoie sa ceri ajutorul celor de la AJOFM inainte sa emiti decizia de concediere sau scrii direct decizia cum ca intampini dificultati economice si io inmanezi salariatului?
Ce altceva mai trebuie sa faca angajatorul in afara deciziei???
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 20:01, 15 Ianuarie 2010
Fiind concediere individuala nu este nevoie de interventia AJOFM.
De regula este necesara o hatarare a conducerii prin care se propune reducerea de posturi in vederea redresarii economice, lipsei contractelor, etc., hot. care sta la baza emiterii deciziei de concediere.
Angajatorul are obligatia sa acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare in perioada caruia salariatul are dreptul sa absenteze 4 ore pe zi fara ai fi diminuate drepturile salariale.
Deasemenea va acorda un salariu compensator (daca nu este prevet altfel in CCM unitate sau ramura), plata concediului neefectuat si drepturile salariale pentru munca depusa pana la incetarea contractului.
Angajatorul ii va da salariatului, intrun termen rezonabil care sa-i permita sa depuna dosarul la somaj in 30 de zile calendaristice, adeverinta necesara la inscrierea la somaj, carnetul de munca, decizia si nota de lichidare.
Ce altceva mai trebuie sa faca angajatorul in afara deciziei

Ar putea angaja personal calificat la departamentul resurse umane.
pe scurt : pentru concediere individuala (art.65cm) sa respecte procedura stabilita de codul muncii... =D>
1.se emite o decizie interna prin care se desfinteaza postul,si se acorda preaviz
2,se comunica salariatului(scris)
3.se face o adresa catre ajofmprin carese cere sprijinul in vederea redistribuirii salariatukui conform pregatirii pe care o are

in privinta personalului calificat la resurse umane ,toti am fost (si unii mai suntem)la inceput.
bafta!
Nu uitati sa respectati prevederile Codului muncii, ca v-o anuleaza in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca, inainte de a emite decizia de concedire din motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorul este obligat sa solicite ... (vezi toată discuția)
Potential litigiu de munca Madavl Madavl Buna ziua, Sunt angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata la o companie multinationala. In urma evaluarii anuale a performantei, am primit ... (vezi toată discuția)
Concediere art 61 lit.c Vioreld Vioreld buna ziua. in cazul in care un salariat este declarat inapt fizic/psihic, care sunt pasii de urmat pana la emiterea deciziei de concediere: preaviz (da sau ... (vezi toată discuția)