avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Intre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Intre timp mama ...

Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Intre timp mama mea a decedat.
Eu, ca unicul copil ( baiat ), nu am fost trecut in actul de proprietate al apartamentului.
Acum tatal meu se gandeste care este solutia sa imi ramana mie apartamentul.
Sa facem act de mostenire? Sa facem act de donatie? Sa nu facem nimic deoarce eu sunt unicul mostenitor si imi revine de drept mie apartamentul?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:37, 2 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Luati-o in ordinea fireasca, dezbateti succesiunea dupa mama, tatal poate renunta la mostenire si veti deveni coproprietar cu tata. Apoi dupa moartea lui,mosteniti si partea lui.
Multumesc pentru raspuns.
Am totusi o nedumerire: cand nici tatal meu nu o sa mai fie pe lumea asta, ce act o sa am la mana ca sunt titularul, sau proprietarul, sau mostenitorul apartamentului? Cum pot sa dovedesc ca este al meu apartamentul? Numele meu nu apare in actul de proprietate al apartamentului.
Cat tata traieste ( ii doresc cat mai multi ani, cu sanatate ) nu vreau sa intreprind nimic. Cand voi ramane singur, fara parinti, frati, surori, nevasta, copii,... cum o sa intru in posesia apartamentului ( din punct de vedere birocratic, legal )?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu o sa intrati in proprietatea apartamentului automat pt ca sunteti copilul.parintilor dvs ci dezbatand la notar succesiunea dupa parinti si obtinand certificat de mostenitor..Nu va ajuta cu nimic sa asteptati, din contra dupa 2 ani de la decesul mamei o sa platiti impozit de 1% din valoarea masei succesorale. .Ordinea fireasca este cea sugerata in messjul anterior ...
Multumesc pentru raspuns. Primul raspuns a fost intradevar solutia. Imi cer scuze ca sunt in acest domeniu un novice si nu am aprofundat raspunsul.
Concluzia este ca trebuie sa urmez dezbaterea succesiunii printr-un notar si sa obtin certificatul de mostenitor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
Nimic nu se transmite automat, doar pentru ca sunteți copil unic.
Dacă mama dvs a decedat, jumătatea dânsei din apartament se transmite către moștenitori (tata și dvs) prin dezbaterea succesiunii și în baza unui certificat de moștenitor.
Tatăl dvs are posibilitatea de a renunta la cota sa din jumătatea mamei, iar dvs sa moșteniți aceasta jumătate integral.
Cealaltă jumătate aparține tatălui, imobilul fiind bun comun.

Mai departe, fie va transmite tata jumătatea dansului din timpul vieții, printr-un contract (de donatie/vanzare/întreținere).
Fie la încetarea sa din viata, dezbateti din nou moștenirea pe jumătatea dânsului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire suma de bani pentru apartament icvl ghbala ghbala Buna ziua ! Parintii mei au incheiat un contract de construire pentru un apartament proprietate personala prin ICVL In 1981 s-a eliberat certificat de ... (vezi toată discuția)
Sunt unicul copil al părinților mei. cum se procedează după ce unul dintre ei a decedat, astfel încât apartamentul lor să-mi rămână mie? Valli50 Valli50 Apartamentul este pe numele mamri si al tatalui meu. Tata a murit zilele trecute. Eu sint singurul copil. Trebuie mama sa treaca apartamentul pe numele meu ca ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)