avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna, Lucrez intr-o companie multinationala care m-a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna, Lucrez intr-o companie multinationala care m-a plasat intr-un ...

Buna,
Lucrez intr-o companie multinationala care m-a plasat intr-un "plan de imbunatatire a performantei", in care seful direct raporteaza fals statusul privind sarcinile efectuate, raportand ca nu s-a efectuat nimic pe parcursul unei luni. Acest plan se doreste a fi o protectie a companiei in cazul in care acestia sunt dati in judecata dupa o posibila concediere. Ce actiuni se pot lua de catre angajat, in timpul desfasurarii acestui plan?
Multumesc
Buna ziua,

Filmarile de supraveghere video contin adesea imagini cu terte persoane.

Intrucat, aceste informatii pot fi utilizate pentru a identifica oameni direct sau indirect, acestea se califica drept date cu caracter personal sau informatii personale.

Tocmai datorita acestui aspect, institutiile care utilizeaza camere de supraveghere au o politica care TREBUIE sa descrie ce fac si de ce.

Trebuie specificat faptul ca sistemele de supraveghere video bine concepute si utilizate selectiv, sunt instrumente foarte puternice pentru abordarea problemelor de securitate a datelor.

Astfel, regulamentul GDPR are in centrul sau PERSOANA FIZICA.

Datele persoanelor fizice trebuie sa fie protejate si asigurate prin masuri adecvate. Regulamentul se bazeaza pe cel putin unul dintre temeiurile de mai jos:

- Consimtamant

- Contract

- Obligatie legala.

- Interes vital

- Interes public

- Interes legitim

SECURITATEA VIDEO A ANGAJATILOR
Decizia de a folosi sisteme de supraveghere video nu trebuie luata superficial, ci necesita o evaluare atenta a beneficiilor si a impactului acesteia asupra drepturilor la intimitate sau al intereselor legitime ale celor din zona de acoperire.

Ori de cate ori este posibil, decizia trebuie documentata in scris si sprijinita prin dovezi cum ar fi: date statistice privind numarul efectiv de incidente de securitate care au avut loc, cat si dovezi de eficacitate a camerelor pentru a preveni sau a descuraja incidente deviante.

Cand un sistem de supraveghere este instalat din motive de securitate, iar personalul a fost anuntat, inregistrarile nu trebuie utilizate pentru a evalua performanele angajatilor sau daca acestia ajung la timp la munca.

Nu trebuie folosit pentru dovezi in investigatii interne sau disciplinare, cu exceptia cazurilor in care apare un incident de securitate fizica sau chiar, comportament infractional.

Parlamentul Romaniei a adoptat legea 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului nr. 679/2016.

Mai exact, aceasta lege reglementeaza supravegherea video facuta de angajator la locul de munca.

Amenzile pentru nerespectarea termenilor GDPR sunt extrem de mari, astfel ca amenda maxima este de 4% din cifra de afaceri a anului precedent.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2022
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de serviciu MariaDrF MariaDrF Buna ziua, Am niste probleme la locul de munca. Sunt insarcinata si tot ce mi-am dorit a fost sa stau acasa cat mai rapid pt ca am un job si un colectiv ... (vezi toată discuția)
Urmeaza sa fiu data afara de la locul de munca prin umilinta ... Lorena2 Lorena2 Urmeaza sa fiu data afara de la locul de munca prin umilinta si discriminare sau sa fiu pusa in situatia sa ma faca psihic ca sa-mi dau demisia. Mai exact ... (vezi toată discuția)