avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt tată. Nu îmi pot exercita autoritatea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt tată. Nu îmi pot exercita autoritatea părintească în fața instituțiilor statului. Ce să fac?

Sunt tată. Nu îmi pot exercita autoritatea părintească în fața instituțiilor statului. Ce să fac?


Sunt tatăl unui minor în vârstă de 5 ani, care a rezultat în urma unui concubinaj. M-am despărțit de mama copilului și am decis împreună ca micuțul să rămână la mamă, unde îi trimit o sumă de bani lunar plus hăinuțe, încălțăminte, de curând un covor din acela pentru copii + jucării.

Copilul este diagnosticat cu TSA (Tulburare în spectru autist) și primește o pensie de handicap lunară. Am fost de acord ca mama copilului să fie însoțitor legal.
Au trecut 8 luni de atunci.
Mama nu dorește să îmi comunice la ce sumă se ridică acest beneficiu financiar pe care îl primește copilul meu. Plus că trebuia să contacteze un logoped + un specialist pentru a face terapie cu copilul acasă. Nu a făcut acest lucru și nu știu de ce tot stă pe loc când timpul este important pentru recuperare când este vorba de un copil cu autism.
Trebuia să mergem cu copilul la un medic stomatolog fiindcă are carii la dințișorii de lapte și dantura trebuie îngrijită din timp. Nu a făcut acest lucru.
Am solicitat informații către instituția care a decis acea pensie. Funcționarii nu doresc să îmi comunice informațiile solicitate.

Din câte am înțeles, eu, ca tată biologic, pot obține o anume hotărâre judecătorească ca să pot obține informații de la instituțiile statului, de la medici și să pot obliga mama să asculte și de sfaturile mele pentru educația copilului, dar nu știu cum se numește și nici pașii necesari. Mă poate ajuta cineva cu aceste informații? Vă rog mult...
Mulțumesc

Cel mai recent răspuns: lavinia jalonschi , utilizator 19:24, 29 Aprilie 2022
Buna ziua,

Puteți obține o hotărâre de exercitare in comun a autoritatii parintesti cât timp sunteți recunoscut ca tata al minorului.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Adresati-va instantei de judecata pentru a exercita in comun autoritatea parinteasca, impreuna cu fosta concubina.

Autoritatea parinteasca ,exercitata in comun, presupune ca ambii parinti sa ia deciziile majore din viata copilului.

Totodata, parintele la care s-a stabilit locuinta minorului trebuie sa-l informeze pe celalalt, in mod contant, despre evolutia minorului, despre starea sa de sanatate, educatia acestuia, si despre alte aspecte insemnate din viata copilului.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti de ce sa obtineti hotarare de exercitare in comun a autoritatii parintesti, caci aceasta se exercita in virtutea legii atata timp cat sunteti trecut ca tata in certificatul de nastere al minorului.

Daca mama nu cunoaste/ nu vrea/ ignora drepturile si obligatiile pe care le are ca parinte ca trebui sa i le explice cineva.

Nu as merge neaparat in instanta la acest moment ci doar as adresa o sesizare scrisa catre DGASPC in care sa explic si sa sustin cu acte situatia copilului meu si sa ii rog sa intervina pe langa mama si sa o informeze ca trebuie sa va dea acces la copil (in functie de programul lui de viata si terapii), ca trebuie sa va informeze vis a vis de starea lui de sanatate/ de centrele unde face terapie/ de terapeutii implicati ca sa ii puteti contacta si dvs/ de medicul de familie unde este inscris/ de gradinita pe care o frecveteaza (daca este cazul)/ de demersurile legate de rezolvarea problemei stomatologice etc.

Autoritatea parinteasca comuna presupune o colaborare si un sprijin intre parintii minorului,

M as asigura ca mama stie ca ii sunteti alaturi (sprijin moral, material) si ca o puteti ajuta in drumurile si terapiile copilului (nu doar sa i solicitati dari de seama).

Problema e delicata emotional atat pt copil, cat si pentru dvs si pt doamna ca mama si e nevoie de intelegere si bune intentii,

Daca intr adevar sunt probleme, exista opozitie fatisa la toate demersurile enuntate de dvs in postare (care evident ca sunt in interesul copilului) atunci va trebui sa intervina instanta de tutela cu o hotarare care sa reglementeze aceste aspecte in litigiu intre dvs ca parinti.
Dar sunt trecut ca tată în certificatul de naștere al copilului. L-am recunoscut, îmi poartă numele. Doamnele de mai sus, și le mulțumesc pe această cale, mi-au dat răspunsul pe care îl așteptam.
Nu vreau să o vorbesc de rău pe mama copilului meu, dar nu ascultă de părerea mea, face doar ce dorește ea în privința copilului.

Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2022
gi-jane2, moderator
Am aflat de curând că mama a semnat un fel de declarație definitivă, pe care i-au pus-o la dispoziție cei de la Direcția de Asistență Socială, prin care are drepturi și puteri depline asupra copilului, toate deciziile fiind luate de către mamă, iar tatăl înlăturat sau doar dacă are mama chef să-l informeze despre copil.

Păi atunci - care mai este rolul aceste hotărâri judecătorești de exercitare în comun autorității părintești?
Hotărârea este egală cu acea declarație definitivă sau este mai presus?

Nu mai pricep nimic. Vă rugăm să mă/ ne lămuriți.
Mulțumim și apreciem răspunsurile.

Alte discuții în legătură

Mama cheltuie pensia de handicap a copilului nejustificat (plimbări ... MaraToaderia20 MaraToaderia20 Mama cheltuie pensia de handicap a copilului nejustificat (plimbări dese, facturi, cosmetică personală..) Salutări calde! Sunt tatăl unui minor ... (vezi toată discuția)
Fosta sotie nu vrea sa-mi dea actele pentru minorul bolnav laurentiu1974 laurentiu1974 Buna ziua, O pot actiona in judecata pe fosta sotie ca nu vrea sa-mi arate actele pentru unul din minori care este bonlav si nu vrea sa-mi spuna ce ... (vezi toată discuția)
Mama copilului nu mai tine cont de înțelegerea de comun acord ... Mihaescu1982 Mihaescu1982 Mama copilului nu mai tine cont de înțelegerea de comun acord si dorește sa schimbe domiciliul acestuia. Ce pot face? Dintr-o relație în concubinaj ... (vezi toată discuția)