Buna ziua,
Vreau sa supun dezbaterii o problema cu care personal m-am confruntat de 2 ori iar colegi de ai mei de mai multe ori in instanta (respectiv la Curtea de Apel Bucuresti)
ICCJ a rezolvat prin acesta decizie o problema ( interpretarea art.159 alin 8 Cpp) insa nu a mentionat care ar fi sanctiunea in cazul nerespectarii dispozitiilor art 159 alin. 8 Cpp.
Fiind in situatia de a invoca pe cale de exceptie aceasta decizie ( deoarece s-a depasit de mai multe ori termenul de judecare a recursului impotriva Incheierii prin care s-a admis propunerea Parchetului de prelungire a masurii arestarii preventive) si de a motiva sustinerile noastre am supus dezbaterii intr-un cerc de avocati aceasta problema pentru a gasii solutii in sensul unei motivari corecte, sustinute d.p.d.v .legal.
Aceasta situatie doresc sa o dezbat si cu voi deoarece pe de o parte avem o decizie care trebuie aplicata si de care instantele nu tin cont, incalcand drepturile inculpatilor ,pe de alta parte avem reprezentantul Ministerului Public care sustine ca ar trebui aplicata amenda administrativa celui care a inregistrat recursul ( ceea ce este hilar) solicitand totodata instantei sa ia act ca acesta decizie este obligatorie si de alta parte avem avocatii care incearca sa sustina si sa motiveze acesta exceptie pentru ca instanta sa o admita.
In analiza facuta impreuna cu colegii mei am ajuns la mai multe intrebari si anume:
1. Daca se admite exceptia ramane recursul fara obiect?
2. Care ar fi sanctiunea nerespectarii acestei decizii?
3. Care sunt textele de lege pe care trebuie sa ne bazam motivarea in asa fel incat rationamentul nostru logic sa mearga pana la capat?
Aceste intrebari si altele as dori sa le supun si atentiei voastre poate impreuna reusim sa gasim o motivare pe care instantele sa o accepte.
Va multumesc.
Eu cred ca este evident ca trebuie initiat un proiect de lege.
Ceea ce ma amuza sincer este felul in care distinsii reprezentanti ai Parchetului sustin sau " pledeaza" in aceste situatii precum si judecatorii care ofteaza, solicita cateva minute de consultare sau se iau cu mainile de cap.
Este clar ca in asemenea situatii cu totii suntem constienti ca legislatia este de vina si ca urgent trebuie schimbata nu numai din punctul asta de vedere.