avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contributie asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contributie asigurari de sanatate

Un agent de asigurari rca, este obligat la plata cass?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:55, 16 Ianuarie 2010
daca obtine venituri din activitate este obligat la plata CASS!
L 95/2006- Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;@
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 21 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(21) In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 5,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pensionar militar angajat, din veniturile realizate este obligatorie retinerea cass? arvat_t arvat_t Sunt pensionar militar,mi se retine cass prin cupon de pensie,in cazul in care sunt incadrat in munca ,angajatorul este obligat sa-mi achite cass ?Va multumesc. (vezi toată discuția)
Legea 95/ 2006 o mare teapa pentru foarte multi romani ochi_albastri10 ochi_albastri10 in baza legii 95/ 2006care este statutul colaboratorilor unei societati de asigurare ce nu are realizari echivalente salariului minim pe economie, cat are de ... (vezi toată discuția)
Cass pentru angajat + pfa bogdanch bogdanch Buna ziua, Sunt angajat cu norma intreaga la o firma si pe langa asta mai prestez servicii pe PFA. Avand in vedere ca in calitate de salariat platesc deja ... (vezi toată discuția)