avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cerere înființare asociație respinsă (patrimoniu ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cerere înființare asociație respinsă (patrimoniu și declarație beneficiari reali)

Bună ziua!
Recent, am depus la Judecătorie un dosar pentru înființarea unei asociații non-profit în domeniul educației. Am primit foarte curând o citație prin care ni se solicita să remediem două aspecte:
- declarația privind beneficiarii reali ai asociației
- patrimoniul inițial.
Am formulat ca răspuns un document în care am explicat instanței că beneficiarii reali sunt chiar membrii fondatori (persoane fizice) și, deci, acea declarație nu este necesară cf. OUG. În privința patrimoniului, statutul asociației a prevăzut de la început la art. 3 „la momentul înființării, asociația nu dispune de patrimoniu inițial”.
Hotărârea instanței a fost să respingă solicitarea acordării personalității juridice pentru asociația noastră fiind imputat, din nou, faptul că lipsește acea declarație și că nu este posibil ca asociația să nu aibă niciun fel de patrimoniu.

Întrebările mele sunt următoarele:
- merită să fac apel în termenul legal de 5 zile (încă nu am primit comunicarea din partea instanței. Am văzut-o ieri pe dosarul electronic, deci încă sunt în termen).
- dacă da, care este taxa de timbru judiciar pentru apel? (nu am reușit să găsesc o taxă specifică pentru așa ceva în nomenclatorul de taxe de timbru. E posibil să nu fi cunoscut eu vreun termen generic sub care era încadrată).
- dacă facem apel, putem modifica statutul asociației depus inițial (în sensul în care să adăugăm un patrimoniu inițial generic de 200 de lei)? Sau, dimpotrivă, actele rămân identice cu cele depuse în prima fază.

Menționez că nu am nicio obiecție de principiu cu a avea un patrimoniu inițial sau cu a face acea declarație. Pur și simplu nu am dedus niciunde că ele ar fi obligatorii.

Dacă sunteți de părere că apelul nu se justifică, atunci pot depune un nou dosar (cu o nouă taxă, evident) în care tot eu să fiu reprezentantul asociației, iar asociația să poarte același nume?

Vă mulțumesc anticipat foarte călduros! Am încercat să aflu răspunsul pe cont propriu, dar documentația e un hățiș pentru un neinițiat.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2022
danioan1981, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:09, 20 Septembrie 2022
Puteti face apel iar in apel sa depuneti actele solicitate, dovada patrimoniu consemnat.la o banca,declaratie beneficiari facuta la un notar etc.
Mulțumesc pentru răspuns! Aveam impresia că apelul înseamnă rejudecarea dosarului inițial. În cazul în care eu modific statutul asociației, asta nu înseamnă că e diferită deja toată cauza? Nu înseamnă că ar fi mai bine să încep un dosar nou?
respingerea pe motiv ca ati declarat ca nu aveti nici un patrimoniu e corecta, nu poate exista persoana juridica care sa nu aiba un patrimoniu, cat de mic o fi el.... ref. declaratie beneficiari reali = daca din statut ( scop, obiective, mijloace) rezulta ca intr=adevar doar membrii sunt beneficiarii reali, solicitarea declaratiei e abuziva. Daca insa beneficiaza si altii ( ex. asociatiile de parinti evident sunt facute cu scopl de a sprijini educatia elevilor ) trebuie depusa declaratia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrimoniul inițial al unei asociații doar se menționează în statut? lepriconana lepriconana Patrimoniul inițial al unei asociații doar se menționează în statut în prezent? Nu trebuie depus într-un cont și apoi depusă dovada la dosar la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire privind declararea beneficiarului real intr-o asociatie in 2023 leonardmihael leonardmihael Buna ziua, Sunt presedintele unui ONG (Asociatie) fondat in 2011. In prezent ma confrunt cu urmatoarele neclaritati cu privire la declararea beneficiarului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, pentru infiintarea unei asociatii studentesti, conform ... adabel adabel Buna ziua, Pentru infiintarea unei asociatii studentesti, conform OG 26/2000, sunt necesare : 2) Cererea de înscriere va fi însoţită doar de ... (vezi toată discuția)