avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Va rog, cateva indicatii in rezolvarea acestei ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Va rog, cateva indicatii in rezolvarea acestei spete...Va multumesc! ...

Va rog, cateva indicatii in rezolvarea acestei spete...Va multumesc! :)

SPEŢĂ

Prin acţiunea înregistrată la data de 02.03.2022 pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj din Paris, societatea A SRL, de naţionalitate română, a solicitat, în contradictoriu cu societatea B Gmbh, de naţionalitate germană, obligarea acesteia din urmă la plata sumei de 350.000 EURO reprezentând c/val mărfurilor livrate de ea.

În motivarea cererii, a arătat reclamanta că în baza contractului de vânzare-cumpărare nr.761243/05.09.2015 încheiat cu pârâta a efectuat mai multe livrări către pârâtă şi către beneficiari desemnaţi de aceasta, inclusiv cu câteva săptămâni înainte de ultima livrare, tranzacţiile desfăşurându-se fără probleme. În acea ultimă livrare, a trimis beneficiarului desemnat de pârâtă, societăţii C, la data de 05.01.2019, cantitatea de 70000 l vin, acelaşi soi, din podgoriile sale, dar că pârâta nu a achitat preţul de 350.000 EURO.

Pârâta B a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii reclamantei, în principal ca prescrisă şi, în subsidiar, ca nefondată.

În motivarea excepţiei invocate, a arătat pârâta că prin contract nu s-a ales legea aplicabilă, fapt pentru care lex contractus este legea vânzătorului, respectiv cea română. Că, potrivit acestei legislaţii, dreptul la acţiune se prescrie într-un termen de 3 ani, calculaţi de la data naşterii dreptului de creanţă.

Cum livrarea s-a efectuat la data de 05.01.2019, acţiunea trebuia formulată până la data de 05.01.2022, astfel că se impune respingerea acesteia ca prescrisă.

În subsidiar, a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată arătând că, la rândul său, avea încheiat un contract de vânzare cumpărare cu beneficiarul mărfii, societatea C, potrivit căruia ea trebuia să livreze lui C cantitatea de 70000 l vin, iar beneficiarul trebuia să îi achite preţul de 375.000 euro.

În aceste condiţii, a direcţionat marfa de la A SRL către beneficiar, dar acesta a invocat faptul că vinul nu era cel potrivit, întrucât ea a solicitat vin de o anumită aciditate, iar cel primit nu era conform; de asemenea, C s-a plâns şi de cantitatea prea mare de zahăr din vin, indicând că este un vin prost, pe care nu îl poate distribui.

Apreciază că, în aceste condiţii, reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, vinul fiind inacceptabil, că ea nu poate achita preţul pentru că nu a primit banii de la C, astfel că acţiunea reclamantei trebuie respinsă.

Cerință:

Pronunţaţi soluţia şi arătaţi considerentele pe care aceasta se întemeiază:

Alte discuții în legătură

Buna ziua, ma poate ajuta cineva cu o idee asupra acestei spete?multumesc adrianparpala12345 adrianparpala12345 prin cererea introdusa pe rolul tribunalului Bucuresti la 28.01.2012 reclamanta Sc X sa, a chemat in judecata pe parata Sc Y SRL, pentru ca, prin hotararea ce ... (vezi toată discuția)
Actiune pentru recuperare marfa koddi koddi Salut! Am si eu o problema juridica, si nu stiu ce tip de actiune se preteaza la o asemenea speta. Sunt jurist, dar, sincer, nu stiu ce cale sa aleg - ce ... (vezi toată discuția)
Speta-urgent!!!!!!!!!!!!!!! feroz feroz Reclamanta R l-a chemat in judecata pe fratele sau paratul P solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligat paratul SA-I RESTITUIE ... (vezi toată discuția)