avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dumneavoastra. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dumneavoastra. Incepand ...

Buna ziua,

Am si eu nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Incepand cu luna iunie 2022, intra in vigoare legea 135/2022 din 13 mai 2022 privind facilitatile fiscale acordate salariatilor din agricultura si industria alimentara.
Am o nelamurire referitoare la cei 3.75% de la pilonul_2.
In aceasta lege este optional sa virezi la pilonul_2 cei 3.75% ( spre deosebire de domeniul constructiilor unde nu se vireaza cei 3.75% prin lege)
Mai jos este un exemplu pentru a descrie situatia/nelamurirea mea:
Exemplu :
In cazul unei persoane care opteaza sa nu mai vireze cei 3.75% pilon_2 , pe perioada 2022-2028 ( cat sunt facilitatile fiscale), insa dupa 2028 se opteaza pt a vira din nou procentul pt pilon_2.

Luna Sept :
- se indeplinesc conditiile legii referitoare la cei 80% cifra de afaceri => nu se vireaza cei 3.75% conform cererii depuse de catre salariat.
Vine Luna Oct
- NU se indeplinesc conditiile referitoare la cei 80%=> se vor calcula si vira: impozit pe salariu/ contributii sanatate si 3.75% pilon_2=> Intrebare: unde se duc cei 3.75%, la Pilon_1 sau la Pilon_2 pentru salariatul care a facut cerere sa nu mai vireze cei 3.75% pe perioada acordarii facilitatilor fiscale ?
Sunt persoane care sustin ca cei 3.75% se duc la Pilonul_1 in lunile in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.
Eu inteleg din lege ca se duc tot la Pilonul_2 si in lunile in care firma nu se incadreaza cu cei 80% cifra de afaceri , si nu la pilonul_1 , chiar daca salariatul a depus cerere sa nu vireze cei 3.75% , dar cererea e valabila in contextul acordarilor fiscale.
In lunile cand nu se acorda facilitatile fiscale => se aplica sistemul de taxare curent ( adica se vireaza cei 3.75% la pilonul_2).

In asteptarea unui raspuns
Multumesc pt timpul si ajutorul acordat,

Alte discuții în legătură

Este obligat un angajator din industria alimentară să mărească ... Eliberarea Eliberarea Este obligat un angajator din industria alimentară să mărească salariul la 3000 lei daca nu realizează o cifră de afaceri de 80 la sută? (vezi toată discuția)
Oug 114/2018 in domeniul constructilor Perdy33 Perdy33 Buna ziua! Referitor OUG 114/2018 respectiv modificarea minimului pe economie la 3000 lei pentru angajatii din Constructii: in cazul in care este indeplinita ... (vezi toată discuția)
Mai poate beneficia firma de facilitati fiscale? nadir_dervis nadir_dervis Buna ziua . Va rog sa ma ajutati daca se poate in urmatoare speta. Se da firma X ( firma de constructii cu cod CAEN aferent ) Firma are venituri doar din ... (vezi toată discuția)