avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Daca cineva incalca legea si merge cu masina la rosu. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Daca cineva incalca legea si merge cu masina la rosu. Exista ...

Daca cineva incalca legea si merge cu masina la rosu.
Exista o lege unde un politist poate sa faca doar o avertizare? Sau trebuie aplicat legea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:45, 7 Iunie 2022
Nu inteleg logica.
Logica la ce? Polițistul nu e obligat să prindă absolut toți contravenientii.

Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2022
latka, moderator
Nu dar ma refer dupa ce a prins pe cineva. Este obligat sa aplica sanctiune conform legi sau poate sa spuna, e ok alta data sai fi mai atent. Ma refer la dreptul de egalitate, adica nu poti sa lasi pe unu si altul il pedepsesti? Adica daca a aflat sau chiar a prins pe cineva, este obligat sa il sanctioneaza?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este obligat sa sanctioneze, in functie de gravitatea faptei, poate da un avertisment. Sunt doua feluri de sanctiuni: principala si complementara. Cea principala poate fi avertisment sau amenda. Gravitatea faptei se judeca in functie de context. Daca ai trecut pe rosu intr-o intersectie aglomerata e grav. Daca erai singura masina din intersectie, nu.

Articolul 95
(1) Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, constituie contravenție și se sancționează cu avertisment ori cu amenda ca sancțiune principală și, după caz, cu una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2).
(2) Avertismentul consta în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale.
Articolul 96
(1) Sancțiunile contravenționale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol și preîntâmpinarea săvârșirii altor fapte interzise de lege și se aplică prin același proces-verbal prin care se aplică și sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului.
(2) Sancțiunile contravenționale complementare sunt următoarele:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;
c) confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravențiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență ori folosite în acest scop;
d) imobilizarea vehiculului;
e) radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului, în cazurile prevăzute la art. 17 alin. (4);
(3) Pentru încălcarea unor norme la regimul circulației, pe lângă sancțiunea principală sau, după caz, una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la alin. (2) lit. c), d) și f), în cazurile prevăzute la art. 108 alin. (1) se aplică și un număr de 2, 3, 4 sau 6 puncte de penalizare.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuirea sanctiunii contraventionale cu avertismentul Mircea Sorin Ganea Mircea Sorin Ganea Intai si intai va urez tuturor \"Hristos a Inviat!\" La chestiune. Primesc o sanctiune contraventionala privind stationarea in raza de actiune a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in cursul zilei de ieri mi-a fost suspendat permisul ... Adriana_22 Adriana_22 Buna ziua! In cursul zilei de ieri mi-a fost suspendat permisul pentru o perioadă de 60 de zile pentru neacordare prioritate în sens giratoriu, drum cu doua ... (vezi toată discuția)
procesul verbal de contraventie se anuleaza daca buda liviu buda liviu In procesul verbal de contraventie nu specifica perioada pe care mi-a suspendat permisul de conducere .Crede-ti ca am vre-o sansa sa fie anulat in ... (vezi toată discuția)