avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoasterea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoasterea paternitatii

buna! am o intrebare: Am o fetita pe care la nastere am trecut.o pe numele meu deoarece tatal ei nu a recunoscut.o .Acum ne.am casatorit si vrea sa o treaca pe numele lui.ce trebuie sa fac si care ar fi costurile?multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:42, 19 Ianuarie 2010
- o declaratie autentificata la biroul unui notar public prin care tatal recunoaste copilul (onorariu notar incepand cu 15 lei).

- o cerere adresata instantei ( sa incuviintati ca minora ...sa poarte numele tatalui... dispunand totodata sa se faca mentiunea in actul de nastere inregistrat sub nr. ..din ... in registrul de stare civila al ... )
Temeiul de drept art 64 alin 2 Codul familiei
costuri: taxa de timbru 6 lei + 2 timbre judiciare de 0,15 lei
(nu aveti nevoie de avocat).
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2010
romascanu, moderator
nu doresc sa trec copilulu pe numele lui, vream doar sa il trecem in dreptul liniei in certificatul copilului numele lui. trebuie neaparat sa ajungem in instata daca e de acord recunoasca copiilui. el niciodatanu a zis ca nu esete copilului lui doar ca i-a fost frica fiind casatorit sa isi treaca numele in certificat,iar acum isi doreste ca in certificat sa ii apara numele la tata. copilul este pe numele meu
@ bubu_amc, daca dvs. nu doriti si schimbarea de nume, ci doar inscrierea mentiunii de stabilire a filiatiei pe actul de nastere atunci nu mai aveti nevoie de instanta. Mergeti doar la Serviciul de stare civila. (se rezolva cu o cerere).
Daca ulterior veti dori si schimbarea de nume o puteti face dar pe baza hotararii judecatoresti aratate in partea finala a articolului mai jos citat.

Legea 119/1996 (r1). a actelor de stare civila
Art. 49. - Înscrierea menţiunii de stabilire a filiaţiei pe actul de naştere ...se face din oficiu sau la cererea celui interesat, pe baza actului de recunoaştere întocmit potrivit legii sau a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile. În situaţia în care, ulterior, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă s-a încuviinţat purtarea numelui de familie al părintelui faţă de care s-a stabilit filiaţia, menţiunea se înscrie şi pe actele de naştere ale copiilor minori, iar în cazul copiilor majori, numai la cererea acestora.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil kmytza_84 kmytza_84 Buna ziua, Am un vecin mai amarat de la tara care are o problema destul de delicata. Concubina lui a plecat din tara in urma cu un an (nu mai stie nimic de ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului de catre tata Laviniapaval Laviniapaval Buna ziua!Sotul meu are din rel anterioara o fetita de 4 anisori dar din pricina unor certuri intre ei el nu a fost trecut in cartificatul fetei ca tata! Acum ... (vezi toată discuția)
Dobandirea paternitatii- fara proces pepy24 pepy24 buna seara, am o fetita de 1 an si 3 luni, pe certificatul ei de nastere in dreptul tatalui este liniuta, pe tatal nu l-am actionat in judecata, acum el ... (vezi toată discuția)