avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Doamna Popescu nu nu este casatorita, nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Doamna Popescu nu nu este casatorita, nu are copii, ...

Buna ziua. Doamna Popescunu nu este casatorita, nu are copii, are doar un frate (doar dupa tata) si o mama in varsta care nu are alti copii.
Daca doamna Popescu face testament (e f. bolnava) catre o prietena, poate fi atacat testamentul de fratele vitreg sau mama? Sau numai de mama ei ca mostenitor rezervatar? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elena cailean , utilizator 11:09, 7 Iunie 2022
De atacat poate ataca oricine. Mama are sanse sa obtina ceva in limita rezervei succesorale. Fratele, nu, in principiu. Acum depinde si ce boala are doamna Popescu si daca, prin absurd, se poate demonstra ca nu era in deplinatatea facultatilor mentale cand a intocmit testamentul sau ca a fost influentata in acest sens, profitandu-se de starea dumneaei. Sunt niste aspecte de luat in calcul.
Buna ziua,

Testamentul poate fi atacat de catre mama .(aceasta are calitate de mostenitor rezervatar).

Fratii nu sunt mostenitori rezervatari.

Poate fi perfectat un contract de intretinere.

Acesta nu poate fi rezolutionat, cata vreme este indeplinita obligatia contractuala de intretinere.

Contractul de întreținere este reglementat de Art. 2254 și următoarele din noul Cod Civil.

Potrivit art. 2255 din noul Cod Civil referitor la forma contractului de întreținere, acesta se încheie în formă autentică, la notariat, sub sancţiunea nulităţii absolute.
De asemenea, este nul absolut atât contractul care stipulează o obligație de întreținere constituită pe durata vieţii unui terţ care era decedat în ziua încheierii contractului, cât și contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o obligație de întreținere pe durata vieţii unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată.
Multumesc frumos!
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre testament serbanstefan serbanstefan Buna ziua as dori o informatie daca exista vreun tip de testament care se poate intocmii pe timpul vietii si care nu poate fi atacat in judecata dupa deces ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere radianachim radianachim doresc sa inchei un contract de intretinere cu uzufruct viager ,ce documente i-mi trebuiesc pentru incheierea contractului (vezi toată discuția)
Buna ziua! am un unchi de 67 ani care are început de alzheimer. ... Nica70 Nica70 Buna ziua! Am un unchi de 67 ani care are început de Alzheimer. Acesta e proprietarul unui imobil , fără copii, cu sotie decedata in urma caruia a devenit ... (vezi toată discuția)