avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Am descoperit ca pensia a fost gresita de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Am descoperit ca pensia a fost gresita de Casa de ...

Buna ziua,

Am descoperit ca pensia a fost gresita de Casa de Pensii, As putea recupera banii diferenta? Mentionez ca este vorba de o perioada mai mare de 3 ani.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2022
Elena Andreea, administrator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:58, 7 Iunie 2022
Legea nr. 113/2021, publicată în Monitorul Oficial precizează că, în cazul sumelor datorate cu titlu de pensie pe care pensionarii nu și le-au primit din cauza unei erori, omisiuni sau mențiuni greșite a casei de pensii de care aparțin, nu se aplică termenul general de prescripție de 3 ani.

Prin urmare, persoanele prejudiciate își vor putea recupera sumele cuvenite oricând constată apariția unei astfel de situații. În privința dreptului care devine imprescriptibil, legea pensiilor completează cu următorul alineat:

“Prin excepţie (...), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.

Pentru mai multe informatii, accesati urmatorul link: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2022
Elena Andreea, administrator
Multumesc frumos. Inteleg ca pot cere de cand s-a calculat gresit. Cum pot face asta? Multumesc inca o data, Valentina
Eu v-am dat raspuns care cred ca a fost sters de cineva.
Depuneti la casa locala:
-O cerere de revizuire in baza art.107(1) si (2^1) din legea 263/2010.
Mentionati neregulile.
-Un cupon de pensie
-O copie C.I.
Daca si acest mesaj imi va fi sters, ma retrag din acgtivitatea mea de aprope 12 ani de pe acest forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A - de când se considera „înscrierea inițială la pensie“ ... ranedo ranedo A - De când se considera „înscrierea inițială la pensie“ din cuprinsul art. 170 alin. (3) din Legea nr. 263/2010, în cazul meu am ieșit în pensie de ... (vezi toată discuția)
Dacă am de recuperat o creanță din timpul legii pensiilor ... pop vasile1961 pop vasile1961 Dacă am de recuperat o creanță din timpul legii pensiilor 19/2000 deoarece au greșit decizia de pensionare ,instanța poate invoca din oficiu prescripția ... (vezi toată discuția)
Modificarea art 107 la legea 263/2010 privind acordarea retroactiva ... negut negut Modificarea art 107 la Legea 263/2010 privind acordarea retroactiva a sumelor calculate gresit la pensie fara limitarea pentru numai 3 ani se aplica doar la ... (vezi toată discuția)