mama ,in devenire ,care a facut fals in acte .pt ca nu avea dr. la CiC(ii lipseau cateva luni de munca si a obtinut un contract de munca fictiv),din 2004 ,este in continuare pasibila de pedeapsa,daca este denuntata?
dar poate ca sotul nu a stiut de savarsirea infractiunii de catre sotie, sau poate a sfatutit-o sa nu o faca si totusi sotia a facut-o. eu stiu ca sotul nu isi poate denunta sotia, este adevarat?
deci, daca a sfatuit-o sa nu faca uz de fals si daca ea totusi a facut, sotul mai este complice sau este exonerat de raspundere penala?
Daca ultima incasare a fost facuta in anul 2006-din relatarea dvs-inseamna ca raspunderea penala pentru uzul de fals se prescrie in anul 2011.
Raspunde penal cel pe numele caruia era intocmit actul.
va multumesc foarte mult pentru raspuns si mai ales pentru promtitudinea lui, ceea ce dovedeste inaltul dvs. profesionalism, r.gabi.
permiteti-mi sa adaug ca nu a fost doar uz de fals, ci si mita, pentru ca mamica respectiva nu a putut sa faca singura falsul in cartea de munca, respectiv adaugarea unor luni lipsa la vechime.
pe langa copia cartii de munca in care s-au inscris in fals, retroactiv, lunile lipsa de vechime, ce altceva mai poate constitui o dovada? de exeplu, discutii pe yahoo messenger in care mamica recunoaste si chiar se lauda ca a obtinut, prin dare de mita, acest CIC?
care sunt autoritatile la care acea mamica poate fi denuntata si care este modalitatea de a o face? cine anume poate face acest denunt?
pe langa alte posibile consecinte, cum ar fi cele amintite de dvs (inchisoarea) exista cumva si posibilitatea ca mamica respectiva sa trebuiasca sa returneze toti banii incasati in acei doi ani in mod ilegal? (precizez ca suma depaseste 16.000 RON, respectiv 168.000.000 lei vechi)
Afirmatiile facute trebuiesc dovedite.
Nu cred ca simplul fapt ca cineva scrie pe internet niste lucruri este suficient ca mijloc de proba.
Persoana respectiva poate spune ca doar s-a laudat in fata altei persoane si daca nu recunoaste nimic altceva sau nu reies fapte si autorii lor este foarte greu de incriminat cineva.
Daca se ajunge la un proces si se fac dovezi despre anumite fapte penale ,banii care au facut obiectul anumitor tranzactii ilicite sunt confiscati,iar banii incasati nejustifficat de la stat,trebuiesc returnati.