avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenzi date de conducerea asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenzi date de conducerea asociatiei de proprietari

Buna ziua.
Va rog frumos sa imi spuneti daca conducerea unei asociatii de proprietari (in special presedintele) are dreptul sa de amenzi la proprietari?
Ma refer la amenzi pt ca asculta muzica sau fac mizerie. Si daca da, care ar fi temeiul legal?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 09:50, 18 Iunie 2022
nu. nu exista temei legal
Aveti Regulament intern votat in AG?
..sunt nou in bloc, m-am mutat de cateva luni, nu stiu exact ce regulament intern exista sau daca exista. Dar se pot vota "amenzi" , adica totusi nu trebuie sa exisyte o lege care sa dea dreptul pt asa ceva? A pus presedintele un anunt in care specifica ca cei are fac inclusiv lucrari in apartament intre orele 13 si 14 vor fi amendati cu amenzi intre 500 de lei si 5000 de lei dar credeam ca politia e organ constatator nu presedintele. Adica daca lui "i se pune pata" pe un vecin poate sa il tina tot intr-o amenda pt ca lui i se pare ca ascultya muzica prea tare ziua de ex. Am un copilas de 2 ani care a aruncat pe geam niste acatatori de rufe si m-am trezit cu presedintele la usa care m-a amenintat ca ma amendeaza in cazul in care se mai repeta. Acatatorile au picat intr-un spatiu verde necirculat. Eu stiam ca presedintele poate impune penalitati pt neplata cheltuielilor dar nu ca e serif care imparte amenzi.
Asociatia nu poate da amenzi. Nu le poate nici stabili si nici incasa. Nu exista o baza legala.
In domeniul contraventional exista o ordonanta ce stabileste cadrul legislativ legat de cine si cum poate da amenzi:
Articolul 2
(1) Prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului se pot stabili și sancționa contravenții în toate domeniile de activitate.
(2) Prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale sau județene se stabilesc și se sancționează contravenții în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuții prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenții prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului.
(3) Consiliile locale ale sectoarelor municipiului București pot stabili și sancționa contravenții în următoarele domenii: salubritate; activitatea din piețe, curățenia și igienizarea acestora; întreținerea parcurilor și spațiilor verzi, a spațiilor și locurilor de joaca pentru copii; amenajarea și curățenia spațiilor din jurul blocurilor de locuințe, precum și a terenurilor virane; întreținerea bazelor și obiectivelor sportive aflate în administrarea lor; întreținerea străzilor și trotuarelor, a școlilor și altor instituții de educație și cultura, întreținerea clădirilor, împrejmuirilor și a altor construcții; depozitarea și colectarea gunoaielor și a resturilor menajere.
(4) Consiliul General al Municipiului București poate stabili și alte domenii de activitate din competenta consiliilor locale ale sectoarelor, în care acestea pot stabili și sancționa contravenții.
[ link extern ]
Nu sunt mentionate ca autoritati ce pot sanctiona contraventional si asociatiile de proprietari.

Puteti reclama acest fapt, daca se intimpla, primariei de care apartineti, conform art. 102 din legea 196/2018,pentru :
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
...........
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
[ link extern ]
Amenda minima este de 2500RON si nominalizarti persoana vinovata in reclamatie.
Aveti si calea instantei, daca primaria "doarme" sau e "corupta".
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2022
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se contesta procesul verbal - cainele nu a purtat botnita Melidna12 Melidna12 buna ziua, am fost amendata in baza unei hotarari al consilului local pentru ca am plimbat cainele pe strada principala fara sa aibe botnita pusa...pe bot. Ii ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala romobil romobil Am primit un PV amenda contraventionala de la POL comunitara Timisoara pentru stationare cu auto mai mare de 3,5 t pe un drum public din Timisoara. Amenda data ... (vezi toată discuția)
Loc parcare reședință am achiziționat o locuință dar nu ... CM1968 CM1968 Loc parcare reședință Am achiziționat o locuință dar nu am cumpărat și loc de parcare,locuri care se puteau cumpăra odată cu achiziționarea ... (vezi toată discuția)