avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Interventie parti comune (canalizare, coloane ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Interventie parti comune (canalizare, coloane alimentare apa)

Locuiesc intr-un bloc foarte vechi, de ceva timp vecina de deasupra face presiuni asupra mea sa-i permit accesul la mine in baie, mai precis sa sparga planseul, deoarece doreste sa mute cada in locul wc-ului si wc-ul in locul cazii, ele fiind in proiectul initial al blocului pe coloane distincte. Eu nu sunt de acord, tevile de scurgere le-am schimbat cu mari costuri si deranj in urma cu 5 ani pana la nivelul planseului, la acel moment vecina de sus nu a vrut sa-si schimbe tevile, si i-am respectat dorinta. Tevile sunt de fonta,nu sunt sparte, sunt functionale, insa sub pretextul ca s-ar putea sparge in urma interventiei sale imi impune sa le schimb si eu. In fapt, mi-a spus un instalator, ca fara interventie pe partea comuna nu are cum sa faca rocada in propria baie, trebuie montate piese suplimentare pe coloana care, normal, ca s-ar sparge. M-a reclamat la asociatie si, desi am aratat ca daca lasa pe loc obiectele sanitare nu este nevoie de interventie la partea comuna, membrii din comitetul executiv vor sa imi impuna acest lucru. E legal ce se intampla? Eu nici nu vreau si nici nu imi permit sa raman fara baie zile in sir cu tata care are 90 de ani . Vecina vrea schimbate ambele coloane de canalizare inclusiv 2 coloane alimentare apa ceea ce inseamna la mine demontat cada, wc, tavan fals. pereti rigips cu faianta pe ei etc. si mai apoi refacerea lor; culmea e ca vrea sa facem 50/50 si cheltuielile! Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2022
MihaelaDAM, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihaelaDAM , utilizator 19:38, 16 Iunie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti absolut nici o obligatie legala, nu au cum sa va impuna ceva. Mai ales partea cu 50/50 este ridicola. E problema persoanei respective.
Asociatia nu are cum sa va impuna ceva, art. 31 care l-ar putea invoca se refera doar la partea comuna, nu si la elemente din proprietatea individuala.

Articolul 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de către proprietar și asociația de proprietari.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin. (1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2022
latka, moderator
Multumesc, cam asa intelegeam si eu articolele citate de dv din statului asociatiei. Insa cei din comitet exact cu articolul 31 m-au amenintat. Nu am mentionat ca vecina cu pricina, ca sa fie mai convingatoare si sa accept demolarea, m-a inundat de 5 ori in cursul anului trecut, Pur si simplu lasa apa sa curga pana iesea din cada si se prelingea pe tavanul si peretii mei. Nu am protestat decat de la penultima inundatie si asta pentru ca mi-a spus ca este fara job momentan. Am gresit. Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti. Si-n tot acest timp ma presa sa accept lucrarile la mine in apartament, desi ea bani nu avea! Efectiv a fost/este bullying. Ar fi trebuit de fiecare data sa ma adresez asiguratorului iar acesta sa se indrepte impotriva ei vazand ca totul se repeta luna de luna. Asociatia mi-a spus ca nu are ce sa-i faca, nu sunt parti comune in joc.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2022
MihaelaDAM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti-le celor din Cex ca daca mai continua cu amenintarile, atunci veti face reclamatiela primarie, conform art. 102 din legea 196/2018, care v-am citat-o in link.
Capitolul IX Contravenții și sancțiuni
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
...........................
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
...............................

Amenda este de minim 2500RON.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dv nu va revine nicio obligatie
daca vecinul,in trecut a operat modificari la instalatia individuala este direct si unic raspunzator
Atat timp cat vecina,nu a fost de acord cu inlocuire instalatie comuna cand ati executat-o dv,acum suporta consecintele
Multumesc, la contraventii/sanctiuni nu ma gandisem. Sper sa se potoleasca, sunt oameni cu parul alb, sunt vesnici in comitet pentru ca niciun locatar nu vrea sa se implice, dansii citesc si aplica legea dupa cum le sunt interesele si daca mai apare un vecin care incearca se le explice ca legea este altfel decat o interpreteaza dansii il jignesc si ii instiga pe locatari contra curajosului si treaba merge pentru ca trebuie sa existe un comitet cu un presedinte la asociatie iar dumnealor ameninta cu demisia (pe care oricum nu au de gand sa si-o dea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, exista vreo lege prin care se obliga asociatia de ... Botez Marius Botez Marius Buna ziua, exista vreo lege prin care se obliga asociatia de locatari sau vecinul de deasupra sa repare sifonul de pardoseala din baie? Mentionez ca de ... (vezi toată discuția)
Important.sfat asociatie proprietari ghost87 ghost87 Buna seara Am nevoie de sfat,va rog. Detin un apartament,sunt plecata din tara.De curand sta o persoana in varsta la mine,am declarat la asociatie.Astazi au ... (vezi toată discuția)
Vecina de sub mine ma acuza ca o inund Alexandru Daniel6667 Alexandru Daniel6667 Buna ziua!  De foarte mult timp, vecina din apartementul de sub mine imi bate in usa si imi spune mereu ca are peretii care acopera tevile verticale ... (vezi toată discuția)