avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecina de sub mine ma acuza ca o inund
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecina de sub mine ma acuza ca o inund

Buna ziua!

 De foarte mult timp, vecina din apartementul de sub mine imi bate in usa si imi spune mereu ca are peretii care acopera tevile verticale comune uzi, crapati, patati etc.
Lucrul asta se intampla de mult timp, insista doamna, insa eu abea Astazi am aflat de aceasta problema de la ea, spune ca a batut de multe ori la usa dar nu ii raspunde nimeni, eu fiind plecat si apartamentul fiind gol, deci inundatiile se intampla si cand in casa la mine nu se afla nimeni!
Doamna, foarte suparata, zbiara pe scara blocului ca EU ii inund baia mereu, am acceptat sa intre sa vada si ea ca la mine in baie este USCATA toata podeaua, am coborat sa vad si la dansa ca intradevar peretii und uzi, iar ea da toata vina pe mine. Am deschis masca de sub baiea mea sa vad daca tevile sunt uscate sau daca am apa pe ciment imediat sub cada, era uscat total. M-am uitat si la conductele principale care fac legatura cu tevile din apartamentul meu, iar la nivelul meu totul pare uscat, tevile nu sunt ude deloc, banuiesc ca problema este undeva intre podeaua mea si tavanul doamnei.
La insistentele mele am reusit sa aflu ca doamna a vorbit si cu cei de la asociatie, si cu administratorul blocului, insa IN PREZENT vad ca nu se intampla NIMIC.
Am sfatuito pe doamna sa faca o cerere/sesizare la asociatie, pentru a fi chemat un instalator autorizat care sa constate care este problema, vinovatul, etc. iar doamna refuza, spunandu-mi ca eu trebuie sa chem instalator, eu sa il platesc, eu sa repar din buzunarul meu, ca ea nu are de ce sa se interezeze, ca problema este de la mine.
Eu nu cred ca sunt obligat in niciun fel in momentul de fata sa fac absolut nimic, deoarece totul la mine in apartament este in regula, am toata bunavointa sa rezolvam problema asta, ca sa scap de bataile in usa si jignirile vecinilor de sub mine, dar doamna asta nu a facut nimic de foarte mult timp si a lasat baia ei sa ajunga jalnic, asociatia ar stii de problema asta de la ea, administratorul la fel, dar pe mine nu m-a anuntat NIMENI, si nici nu s-au efectuat reparatii/examinari.

Ce obligatii am eu in aceasta situatie, daca doamna afectata nu vrea sa faca nimic sau sa insiste la asociatie sa cheme pe cineva sa vada care este peoblema si unde?
Daca tevile principale comune sunt afectate sau crapate iar apa se scurge pe ele la venica de jos, insa toate conexiunile mele la cada, WC si chiuveta sunt uscate, etanse, nu asociatia ar trebui sa acopere costurile reparatiilor si a schimbarii tevii?

Va multumesc anticipat pentru sfaturi!
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2022
Alexandru Daniel6667, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:20, 1 Septembrie 2022
Problema se pune fata de locul defectiunii, care poate proveni de parti comune ale instalatiei (care sunt in responsabilitatea asociatiei sa fie inspectate si reparate) si parti individuale, care ar fi in responsabilitatea dvs.

Vecina trebuie sa ceara asociatiei respectarea art. 31 din legea 196/2018, caz in care asociatia ar trebui sa faca aceasta operatiune, cu lucrarile si eventual despagubirile de rigoare.

Articolul 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de către proprietar și asociația de proprietari.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin. (1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
[ link extern ]

Aceeasi inspectie se poate face si in apartamentul vecinei, pentru depistarea defectiunii, care poate proveni de la parti comune din dreptul baii respective., situate in partea de sus.

Prezentati-i optiunile si in rest ...asta e.
Este hazardat sa va pronuntati atat timp cat nu cunoasteti concret statutul instalatiei care genereaza inundatia
Poate fi defectiune la partea comuna raspunde asociatia de proprietary sau la instalatia indiivduala raspunde proprietarul
Numai persoana specializata verificand responsabil instalatia se poate pronunta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu un membru al unei asociatii de proprietari ContSters99595 ContSters99595 Sunt proprietara unui apartament situat la etajul1intr-un bloc din Poiana Brasov, pe care il folosesc numai pentru recreere. Din anul 2008 am baia inundata ... (vezi toată discuția)
Un chiriaș fără forme legale inundă regulat tot palierul iar proprietarul refuză să plătească daunele. unde pot sesiza acest lucru? racu_camelia racu_camelia Bună ziua, unde se poate depune o sesizare la adresa unui chiriaș care locuiește fără contract de chirie într-un bloc? Am fost deja la ANAF si ma ... (vezi toată discuția)
Important.sfat asociatie proprietari ghost87 ghost87 Buna seara Am nevoie de sfat,va rog. Detin un apartament,sunt plecata din tara.De curand sta o persoana in varsta la mine,am declarat la asociatie.Astazi au ... (vezi toată discuția)