avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, exista vreo lege prin care se obliga ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, exista vreo lege prin care se obliga asociatia de ...

Buna ziua, exista vreo lege prin care se obliga asociatia de locatari sau vecinul de deasupra sa repare sifonul de pardoseala din baie?
Mentionez ca de fiecare data cand vecinul de deasupra face baie mie imi picura in baie si se crapa plafonul. Am incercat sa ii explic despre asta si a zis ca pe el nu il intereseaza ca la el nu curge nimic
Cel mai recent răspuns: Mircea262 , utilizator 19:10, 17 Aprilie 2021
Legea 196/2018 :
Articolul 31
(1)Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, proprietarul este obligat sa permita accesul presedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului si al unei persoane calificate in realizarea lucrarilor de constructii/reparatii, dupa caz, in proprietatea sa individuala, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuala. Fac exceptie cazurile de urgenta cand termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2)In cazul in care proprietarul nu permite accesul in proprietatea sa, in conformitate cu prevederile alin. (1), acesta raspunde civil si penal, dupa caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectati, in conditiile legii.
(3)Proprietarii din condominiu care sufera un prejudiciu ca urmare a executarii lucrarilor prevazute la alin. (1) sunt despagubiti de catre asociatia de proprietari, din fondul de reparatii.
(4)In cazul in care prejudiciul este cauzat de catre executantul lucrarilor de interventie, persoana fizica/juridica, despagubirea va fi recuperata de la acesta, in conditiile legii.
(5)Lucrarile de interventie la elementele componente ale proprietatii comune, efectuate in baza alin. (1), se executa in conditii stabilite de comun acord si consemnate printr-un acord semnat de catre proprietar si asociatia de proprietari. (6)In situatia in care, pe parcursul executarii lucrarilor de interventie in baza prevederilor alin. (1), se afecteaza in orice mod proprietatea individuala, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnica initiala a acestora se suporta in conditiile alin. (3) si/sau (4), dupa caz.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
latka, moderator
Sifonul din pardoseala nu este parte comuna si este obligatia proprietarului respectiv sa il repare.
Sifonul de pardseala face parte din instalatia individuala si intra in responsabilitatea exclusiva a proprietarului sa asigure pe proprie cheltuiala starea tehnica a partii individuale de constructii si de instalatii
Scurgerile din baia mea, de la cadă și chiuvetă, trec prin pardoseală la vecinul de sub mine, apoi ''lipite'' de tavanul băii lui, deci la vedere, se duc în coloana comună a wc-ului (ca să nu le vadă a montat o mască din rigips).
În opinia dumneavoastră, conductele de la scurgerile mele care sunt la vedere la el în baie a cui proprietate sunt?
A mea, a lui sau sunt părți comune?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii la teava comuna de incalzire, respectiv daune interioare Gabby26 Gabby26 Cine suporta reparatiile la teava comuna de incalzire, respectiv daunele provocate in apartament? Concret, teava de incalzire comuna care trece prin ... (vezi toată discuția)
Buna seara, ma confrunt cu o situatie aparent fara iesire. de ... ngg ngg Buna seara, Ma confrunt cu o situatie aparent fara iesire. De 2 saptamani avem inundatie in garsoniera aflata la parter de bloc cu 10 etaje la nivelul unei ... (vezi toată discuția)
Vecinul de deasupra imi distruge tavanul de la baie periodic Vulturudac Vulturudac vecinul de deasupra imi distruge tavanul periodic,de cativa ani,are o defectiune la baie si i curge apa folosita de el la mine in baie,prin tavan si pe langa ... (vezi toată discuția)