avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea succesiunii

Buna ziua, am o intrebare legata de legea succesiunii. Contextul este urmatorul: tatal meu biologic (parintii mei s-au despartit acum 30 ani, tatal meu nu s-a recasatorit niciodata) si ambii bunici au murit si acum eu cu unchiul meu suntem practic singurii mostenitori al casei parintesti.
Care este procedura legala in aceasta situatie?
Stiu ca trebuie facuta succesiunea dar care ar fi procesul, ce acte sunt necesare?
De asemenea as vrea sa stiu daca exista riscul ca unchiul meu sa ma "sara" de la mostenirea care mi se cuvine prin lege.
Multumesc mult!
Buna ziua,
Singur sau impreuna cu unchiul mergeti la un birou notarial si completati o cerere de deschidere a succesiunii.
Va trebuie actele de stare civila (cf. de nastere, casatorie, divort, deces, etc...) pentru a face dovada gradului de rudenie si actele de proprietate a bunurilor imobile ce intra in masa succesorala.
va multumesc frumos.
Legea succesiunii e Codul civil.
De principiu, ar trebui sa dezbateti succesiunea după bunici și eventual după tatăl dvs (dacă a decedat după ambii bunici).
Fie amiabil, la notar, fie în instanță.
Cu unchiul ați discutat? Ați ajuns la un acord?
Pentru actele necesare, discutați fata în fata cu un notar, în funcție de specificul situației dvs
Buna ziua,

Succesiunea se va dezbate in functie de ordinea deceselor, in mod cronologic.

Pentru a dezbate succesiunea, dupa fiecare defunct, va trebuie certificatul de deces, actele de stare civila ale succesorilor, pentru a se demosntra relatia de rudelie, ori relatia de afinitate (certificate nastere, certificatele de casatorie ).

Va trebuie titlurile de proprietate, ale imobilelor ce vor fi incluse in masa partajabila.

Totodata, aveti in vedere anexa 24, emisa de catre PRIMARIE.

In termen de 1 an de la deces, fiecare succesor trebuia sa isi exprime optiunea de a mosteni, prin acte de acceptare expresa ( declaratii notariale ), ori prin acte de acceptare tacita(actiuni prin care lasa sa se intrevada vointa de a succede), altminteri, ei sunt apreciati ca fiind straini de succesiuni, deci nu au avut niciodata calitatea de succesor.

Daca exista un acord intre coerezi, succesiunea va fi dezbatuta la notar.

Imparteala va fi realizata in aceeasi modalitate.

Divergentele vor fi transate de catre instanta de judecata.



Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2022
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare ap THEODORA30 THEODORA30 parintii mei au cumparat impreuna un ap,mama a murit de 10 ani,acum tata doreste de comun acord cu noi( copii lui)sa vanda ap,trebuie facuta taxa de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters307192 ContSters307192 Buna seara,am o intrebare daca ma puteti ajuta ?In cazul in care un parinte este decedat si mai ai 3 frati la succesiune se cer toate actele copiilor (acte de ... (vezi toată discuția)
Întrebare succesiune complicată: cum se poate împărți un imobil cu două succesiuni nedezbătute? Flory55 Flory55 Buna ziua, Situatia mea este urmatoarea: bunicul meu a decedat in decembrie 2015, iar apoi in martie 2017 am pierdut-o pe mama mea, fiica acestuia. Familia ... (vezi toată discuția)