avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ...

Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o adeverinta in care spun ca nu mai avem debite si putem ridica privilegiul pe care am legalizat o la notar. Am depus actele la OCPI,toate bune si frumoase insa cand ne am dus peste 8 zile sa luam actul acestia ne au spus ca adeverinta aceea nu este buna si trebuie declaratie notariala. Nu inteleg,ce declaratie notariala? Cum se procedeaza? Alte persone spun ca trebuie chitanta,cei de la asociatie n au idee ce trebuie sa faca. Eu cred ca adeverinta legalizata la notar si stampilata si semnata de asociatia de proprietari era suficienta.Ma poate lamuri cineva ce am de facut sa ridic o data acest privilegiu? Părea ceva atat de banal si acum a devanit atat de greu…Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2022
Byageo1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Byageo1 , utilizator 13:59, 6 Septembrie 2022
Legea spune asa :

Articolul 80
(1) Asociația de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari.
(2) De asemenea, pentru aceleași creanțe, asociația de proprietari beneficiază de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele și celelalte spații proprietăți individuale amplasate în condominiul respectiv. Privilegiul vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate.
(3) Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate.
(4) Președintele asociației de proprietari are obligația radierii ipotecii imobiliare, legale, în termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorată cu titlul de restanță a fost plătită de către proprietar.
(5) Pentru nerespectarea termenului prevăzut la alin. (4), președintele asociației de proprietari răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse proprietarului.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2022
latka, moderator
Asociatia de proprietrai a instituit privilegiul imobiliar prin inscris neautentificat
Conform disp L nr 196/2018 privilegiul imobiliar se ridica de catre partea care l-a introdus fara alte formalitati
Aici sunt două dispoziții care se bat cap în cap ( art. 80 din L 196/2018 )

(3) Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației de
proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care
rezultă suma datorată cu titlu de restanță, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art. 78
alin. (2). Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a
proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate.

(4) Președintele asociației de proprietari are obligația radierii ipotecii imobiliare, legale, în
termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorată cu titlul de restanță a fost plătită de
către proprietar.

Cu toate acestea cred că trebuie avute în vedere și dispozițiile art. 51 din Legea 230/2007 sub care a fost instituită ipoteca legală.
Robert, si Stefan cel Mare a dat un edict cu privire la cel care, cel cine... Nu mai dezgropa L 230/2007, ce rost are?
Mergi la Presedinte cu cele scrise chiar de tine mai sus si arata-i ce prevede art. 80, al. 4, al L 196/2018.
Daca nu intelege, te adresezi Primarului localitatii.
Eu nu am de ce să merg la președinte. Dar este o altă problema pe care văd că nu o înțelegi și anume că ipoteca Legală a fost instituită în 2012 cînd în vigoare era legea 230/2007.

Pe de altă parte potrivit art. 80 alin. 2 din legea 196/2018 proprietarul poate să ceară redierea ipotecii,
pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate.

Deci proprietarul a fost diligent și a solicitat radierea ipotecii potrivit dispozițiilor legale în vigoare, prezentând dovada achitării debitului, dar cei de la OCPI au cerut ce nu prevede legea, respectiv declarație notarială.

Alte discuții în legătură

Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației de proprietari DaniSarah DaniSarah Bună ziua! Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Dolj? Sunt președintele unei asociații de proprietari. Am cerut privilegiul ... (vezi toată discuția)
Inscriere in cartea funciara paulica_67 paulica_67 Conform legii 196/2019 presedintele asociatiei poate inscrie in cartea funciara datoria unui proprietar catre asociatie mai veche de trei luni. Cand am i ... (vezi toată discuția)
Bună ziua sunt președinte a unei asociații de proprietari ... Laura Cristina (Lala Laura Cristina (Lala Bună ziua sunt președinte a unei asociații de proprietari și am o problema cu doi proprietari nu își plătesc fonduri nici apa adică nimic din ce se ... (vezi toată discuția)