avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Functionar public constata fals in acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Functionar public constata fals in acte

Buna ziua! Sunt functionar public pe taxe si impozite in cadrul unei primarii de comuna. Am constatat faptul ca un contribuabil (samsar de masini) a facut fals in acte, in sensul ca a cumparat o masina pe care nu a inregistrat-o la primarie pentru ca nu a obtinut certificat fiscal. Apoi a vandut aceasta masina si pe contract a trecut nr. de inregistrare, a semnat si a stampilat. Mentionez faptul ca nr de inregistrare nu corespunde cu registrul de intrari-iesiri, semnatura nu apartine niciunei persoane din institutie si stampila contine date primariei dar difera de toate stampilele din institutie. ma tem ca nu este prima data cand recurge la acest lucru. Ce ar trebui sa fac eu acum? Daca se poate, va rog si o baza legala. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:09, 26 Iulie 2022
mergeti si faceti plangere la politie.
in nume propriu sau in numele institutiei?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal ar trebui sa aduceti situatia la cunostinta departamentului juridic sau primarului.Ei sunt in masura sa ia decizia corecta.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fapta descrisa de dvs ar putea sa se incadreze la art. 323 uzul de fals din Codul penal.
Inactiunea dvs. ar putea fi considerata o fapta penala - a se consulta art. 19 din Codul penal - Fapta constând într-o inacţiune constituie infracţiune fie că este săvârşită cu intenţie, fie din culpă, afară de cazul când legea sancţionează numai săvârşirea ei cu intenţie.
In plus, dvs in calitatea dvs de functionar public va supuneti prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, respectiv acolo exista descrise obligatiile oricarui functionar, principiile, codul de etica, etc. in baza carora, dvs aveti tot dreptul de a escalada aceasta problema sefilor ierarhici, la randul lor avand obligatia de a notifica autoritatile competente pentru a incepe investigatiile necesare (ex. daca au fost mai multe astfel de documente, respectiv daca infractiunea este sub forma continua, unde sunt aplicate niste sporuri de pedeapsa).
Consultati si eventualele proceduri interne aplicabile in astfel de spete (daca exista), pentru a avea o imagine mai concreta asupra a ceea ce aveti de facut (ex. posibil sa redactati o Nota explicativa catre superiorul ierarhic, al departamentului dvs si/sau juridic, al institutiei,etc., insotita de dovezi palpabile).... aveti grija ca aceste demersuri sa le faceti cu nr. de inregistrare, astfel incat, in cazul in care sefii dvs. nu fac demersurile necesare ulterioare, sa fiti absolvita de eventualele consecinte juridice.
Curaj si spor! Tara asta are nevoie de oameni ca dvs. (sub conditia de a duce la capat tot ceea ce tine de dvs), daca ne dorim un viitor mai bun!
@ela Ignorati, e spre binele dvoastra! Nu va uitati in jur, traim intr-o tara de hoti, de la vladica pana la opinca....
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2022
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere fals, uz de fals si abuz in serviciu Rmilitaru Rmilitaru Am dat in judecata primaria si beneficiarul, cerand constatarea nelegalitatii unei autorizatii de construire, emise in 2006; la proces, in martie 2008, ... (vezi toată discuția)
ma confrunt cu o problema de caz,in drept penal,daca ma poate ajuta cineva... w-kristine w-kristine Tatal meu,a mostenit o avere in urma decesului parintilor lui iar fratii tatalui meu l-au declarat decedat pe tatal meu pentru a beneficia doar ei de mostenire ... (vezi toată discuția)
Constatare prescriptie . panteraadi panteraadi Buna seara ...Plangere penala formulata pt. un presupus fals, invocat de partea vatamata cu privire la un act emis de o primarie in anul 1998 .Organului de ... (vezi toată discuția)