avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retragere din dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retragere din dezbaterea succesiunii

Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 3 ani, iar mama in urma cu 2 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca doresc sa vanda casa ce apartinea bunicii. Mama nu avea nicio proprietate, dar va mosteni o parte din casa bunicii. Eu, sora (singurii copii ai mamei) si tatal dorim sa ne retragem si sa nu participam la succesiunea bunicii. Daca eu si sora mea facem procura tatei sa ne reprezinte la succesiunea bunicii pentru ca este in alta localitate, el se poate retrage din succesiune si sa ne retraga si pe noi si astfel acea casa sa fie impartita doar de surorile mamei? Cerificatul de calitate de mostenitor emis de notariatul din localitatea unde a locuit mama si procura pentru tata este suficient?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:14, 15 August 2022
Buna seara si multumim foarte mult pentru explicatiile foarte detaliate!

Mama nu a avut niciun bun pe numele sau, de aceea nici nu am facut succesiunea pana acum pentru ca nu a fost ce sa se imparta. Singurul bun va fi acea parte din casa bunicii cand se va face succesiunea dupa bunica.

Daca intelegem bine, urmatorii pasi vor fi:
- vom semna certificatele de calitate de mostenitor
- certificatele vor ajunge in localitatea unde a trait bunica
- apoi se va face succesiunea dupa bunica si noi vom primi cate o parte din partea cuvenita mamei

Este vreun pas pe care l-am omis?

Multumim mult!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Veți obține certificatul de calitate de moștenitor după mama.
2. Se va dezbate succesiunea după bunici, unde mamei dvs i se va stabili o cota parte.
3. Va adresați aceluiași birou notarial de unde ați obținut certificatul de calitate de moștenitor și solicitați suplimentarea masei succesorale, cu cota parte moștenită de mama, de la bunici.
4. Veți obține un certificat de moștenitor, în baza căruia, cota mamei se va împărți între tata, dvs și sora.
5 Dacă vreți sa va ajutați ulterior rudele, după ce aveți certificatul de moștenitor, ii puteți face toți 3 o procura unui unchi/unei matusi de acolo, sa vanda/doneze cota mamei, cui va crede de cuviință.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2022
raluk0207, utilizator
Buna ziua. As dori sa stiu daca doar acestea sunt optiunile pe care le avem inainte de a demara toata procedura. Mai sunt si alte variante diferite pe care le putem alege? Multumim mult !
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2022
userabc1, utilizator
Nu.
Este singura varianta legala și clara.
Multumim inca o data @raluk0207 pentru tot sfatul si detalii!

O ultima intrebare, la punctul 2, cand se desbate succesiunea dupa bunica, va trebui sa mergem toti 3 (eu, sora si tatal) la notariatul din localitatea unde a fost bunica?

Multumim!

Alte discuții în legătură

Buna ziua! bunica din partea mamei a murit in urma cu 4 ani, ... userabc1 userabc1 Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 4 ani, iar mama in urma cu 3 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica gina taban gina taban Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)
Succesiune loriel loriel Bunicul din partea mamei a decedat in 1998, insa bunica si parintii mei nu au facut succesiune. In 2007 a decedat si mama mea si inca nu am facut succesiune ... (vezi toată discuția)