avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare intre parinti si copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare intre parinti si copii

Buna seara!
In situatia in care un imobil este vandut de catre parinti, in mod real unuia dintre copii la pretul pietei, este facuta dovada platii printr-un extras de cont iar parintii nu pastreaza dreptul de abitatie sau uzufruct, sunt sanse ca celalalt copil sa poata dovedi ca acest contract este o donatie deghizata, sa pretinda si sa obtina rezerva succesorala dupa decesul parintilor?
Exista o alta modalitate mai sigura de a intra in posesia acestui imobil de la parinti?
Mentionez ca imobilul este singurul pe care parintii il detin, ca ambii copii sunt majori si sunt salariati si ca celalalt copil va fi despagubit cu o anumita suma de bani.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2022
Melinda B, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 08:30, 5 August 2022
sunt sanse ca celalalt copil sa poata dovedi ca acest contract este o donatie deghizata, sa pretinda si sa obtina rezerva succesorala dupa decesul parintilor?


Da, asupra sumei pe care părinții au primit-o de la dvs, suma care teoretic rămâne moștenire.
În plus, date fiind raporturile dintre dvs (părinți-copil), poate părinții au scos banii a doua zi și vi i-au returnat.
Despagubitul celuilalt copil nu înseamnă nimic acum.
1. Nu exista nicio "paguba", ca să se pună problema despăgubirii
2. Cat timp părinții trăiesc, o astfel de înțelegere constituie un pact asupra unei moșteniri viitoare și este lovit de nulitate absoluta.

Exista o alta modalitate mai sigura de a intra in posesia acestui imobil de la parinti?


Da. Așteptați decesul părinților, dezbateti succesiunea, rămâneți amândoi moștenitori, după care faceți un partaj. Dvs luați imobilul și ii achitați fratelui sulta pe care ați convenit-o.
E cel mai sigur.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2022
raluk0207, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Melinda B a scris:


... un imobil este vandut de catre parinti, in mod real unuia dintre copii la pretul pietei ...
... celalalt copil va fi despagubit cu o anumita suma de bani.


Dacă este adevărat că unul dintre copii plătește prețul real al pieței și celălalt (doar) primește o sumă de bani, atunci cine este în mod real „păgubitul”? (cine obține un avantaj?).

Atenție ce transmiteți printre rânduri (mai ales în instanță).
Gândul dvs. la „despăgubire”, exprimat în scris, tocmai ne povestește că prețul acela nu-i chiar așa de real.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2022
romascanu, moderator
Cel mai corect este sa asteptati linistiti succesiunea, sa deventi proprietari si apoi puteti sa impartiti mostenirea . Nu uitati de proverbul romanesc: frate, frate dar branza pe bani. Daca va grabiti, veti avea probleme mai tarziu.
In locul parintilor dvs. , eu as dona apartamentul amandurora , pe cote-parti , eventual nu in cote egale ( de exemplu , 70%dvs. si 30% fratele ) . Dupa donatie , dvs. cumparati cota fratelui . Desigur , artificiul poate fi facut doar daca si fratele e de acord . Un avantaj e ca donatiile sunt bunuri proprii , la dvs. va fi bun comun ( daca aveti si un sot ) doar cota cumparata de la frate , iar pentru el ( frate ) , suma obtinuta din vanzare va fi la fel , bun propriu . Alt avantaj ar fi ca nu mai plimbati prin conturi si acte o suma mare de bani , ci una mai mica . Dar marele avantaj e ca nu mai are nimeni ce sa atace , nici acum , nici la decesul parintilor .
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune adimanea adimanea Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Este vorba de o familie sot, sotie si doi copii casatoriti. Unul dintre copii are la randul lui un copil, deci un ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager bosog bosog Buna ziua. Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei ... (vezi toată discuția)
Părinții au zis că-și împart averea dându-ne câte o jumătate mie și fratelui, dar eu le-am cumpărat casa ca să o scap de o licitație. mai are dreptul fratele meu la ea? Daniela 1967 Daniela 1967 Parintii au zis ca impart pe jumatare averea la copii. Suntem doi frati. Eu am cumparat casa parinteasca ca sa o scap de la o licitatie si am ramas ... (vezi toată discuția)