avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua, Sunt președinte de bloc și as avea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua, Sunt președinte de bloc și as avea următoarea ...

Bună ziua,

Sunt președinte de bloc și as avea următoarea problema, dacă ma puteți ajuta cu o parere:
Avem în bloc, un singur apartament de 2 persoane soț și soție, care din păcate refuza sa facă parte din asociație, în schimb încearcă sa blocheze orice demers care presupune un cost suplimentar dar care este necesar pentru întreținerea blocului.
Aceasta n-ar fi o problema pentru ca totul este transparent, majoritatea votează, exista și un grup de Whatsapp la care participa toți locatarii deci totul este "la vedere".
Problema este însă că dânșii solicita ca în luna August de exemplu sa fie scoși de la întreținere, deci sa apară cu zero persoane pe motiv ca sunt amândoi plecați pentru 15 zile. Într-o alta luna sa trecem o singura persoana la întreținere deoarece soțul este plecat pentru alte 15 zile. Acest lucru poate dura la infinit. Nimeni nu poate demonstra ca dânșii sunt sau nu plecați pe perioada respectiva. Este clar pentru noi ca este vorba de o frustrare mare și ca deja este o chestiune de ambiție însă nu am dori sa se creeze un precedent. Exista posibilitatea ca celorlalti vecini sa nu li se para corect, ceea ce este de înțeles mai ales ca toată lumea știe ce fel de oameni sunt. Cum putem sa ținem sub control un eventual abuz. Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:34, 6 August 2022
Buna ziua,
ART. 82 din Legea 196/2018
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației
pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau
desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate
de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită
naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru:
apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia
electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea
deșeurilor menajere, vidanjare.
(3) Modul de repartizare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabilește printr-un regulament
aprobat de comitetul executiv al asociației de proprietari.
(4) Comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente
persoanelor cu domiciliul în clădire.
(5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv
stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc
temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv
chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care
trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.


Vadeti Daca Adunarea generala a luat aceata hotarare.
Daca nu... sa fie sanatosi, le aratati legea ( le puteti spune ca pot cere o consultare juridica unde vor daca nu inteleg ce spune acolo) si ii puneti la plata.

Nu platesc...-executare silita pentru recuperare debite.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2022
Ionut.ion, utilizator
Nu am mai fost în aceasta situație pana acum, o sa discut cu comitetul executiv sa vedem cum procedam. Ei se agata se aceste 15 zile ca să evite plata cheltuielilor și odată "prinsa" ideea aceasta, nu vor renunța ușor la ea, vor continua sa o invoce / speculeze de cate ori își doresc.
Mulțumesc pentru răspuns.
Care cheltuieli le evita ? Ele (cele pe numar de persoane) sunt in general nesemnificative. Conform legii,, grosul cheltuielilor de intretinere sunt repartizate conform art. 85 din legea 196/2018, pe cota-parte indiviza.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.

Daca exista apometre (obligatorii conform legii), nu cred ca se poate repartiza pe numar de persoane decit energia electrica consumata pe partile comune.

Prin urmare lasati-i sa depuna declaratiile respective, sa se plictiseasca, atunci cind vor vedea ca nu e mare brinza.
Daca locatarii nu au incheiat acod de asociere cu asociatia de proprietrai ,conform disp L nr 196/2018 nu au drept de vot in cadrul adunarii generale
Conform disp L nr 196//2018 pot di inregistrati la calcullul cotelor lunare de intrenere persoanele care domiciliaza provizoriu minimum 15 zile/luna sau definitiv in condominiu
Pe dv ca si presedinte de asociatie de proprietari va interesaza sa exercitati responsabilitatile aferente functiei cu cat mai putin stres si batai de cap,incercati sa abordati situatia cu intelegere si cu toleranta,nu cu frustari si ambitie
Acordati incredere locatarilor, care solicita exonerearea d ela plata cote lunare d eintretinere pentru perioada in care sustin ca sunt plecati din condominiu vedeti daca sunt responsabili si astfel veti cunoaste pe viitor cum sa abordati astfel de situatii
Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata energie electrică lift Liliabdela Liliabdela Sunt proprietarul unui apartament în care momentan fac lucrări de igenizare. Asociatia m-a trecut la plata curentului pentru lift, pentru cele două persoane ... (vezi toată discuția)
Pe scurt. o persoana ce a locuit singura in apartament, este ... viorel2001249 viorel2001249 Pe scurt. O persoana ce a locuit singura in apartament, este scoasa de la intretinere, internata la un azil. In continuare, administratorul imobilului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza ,sau mai exact cine ... Euroinvest Euroinvest Buna ziua, As dori sa stiu cum se calculeaza ,sau mai exact cine plateste serviciile de salubritate in urmatoarea situatie: locuiesc intr-o comuna de cativa ... (vezi toată discuția)