avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua. Am o situație sensibilă și aș dori sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua. Am o situație sensibilă și aș dori sa știu ce ...

Bună ziua.
Am o situație sensibilă și aș dori sa știu ce pot face din pct de vedere legal.

Situația este următoarea: am o sora de 25 de ani cu un ușor retard mintal. Acum un an a născut o fetita frumoasa. Tatăl, un colorat de 37 de ani, nu este trecut în certificat. Sora, data fiind situația ei, nu se ocupa cum trebuie de copil atunci când sta la el, copila fiind ușor subnutrita. Tatăl fumează și bea, însă bani pentru creșterea copilului nu "are", iar recent acesta a plecat în străinătate, iar eu am adus o la mine cu tot cu fetita.
Acesta a încercat sa o ia pe sora cu copil în afara, însă ne am opus datorita situației surorii, care nu este în stare sa se îngrijească pe ea cum trebuie.

As dori sa știu ce pot face pentru a o decade din drepturi pe sora și sa pot trece fetita pe mine?

Nu am de gând sa o las la ei sa moara de foame!
Precizez ca sunt căsătorit iar situația materiala este buna.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O sprijin. Acum este la mine. Am reușit sa o fac sa înțeleagă ca aici este mai bine. Cel puțin deocamdată va mai sta la mine.

Problema este ca tatăl fetitei o tot presează sa se ducă la familia lui, desi cei de acolo nu au condițiile și nici banii de a întreține un copil.

Ca idee, când tatăl fetitei a plecat în afara săptămâna trecută nu i a lasat nici un leu, iar copilul are atâtea nevoi. Mai mult, cât timp a stat la ei cel mai recent, fetita a slăbit.

De când am adus o la mine, respectiv acum 4/5 zile, fetita a pus la loc peste 600 de grame și are o pofta de mâncare care îmi arata cât de flamanda a fost ea adusa aici.

Adrian ALBU a scris:

Sora dvs este singurul părinte al copilului, deoarece în certificat nu este menționat un alt părinte. Sprijiniți-o în continuare dpdv locativ, material și moral.

Ultima modificare: Joi, 18 August 2022
Stefan93, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cât timp nu e pusă sub interdicție, mama e prezumată că are discernământ.

gi-jane2 a scris:

Puteti sa o adoptați, asa scapati de riscul ca tatal sa i recunoasca.
Puteti face asta daca mama e de acord, daca are discernamant, daca pare ca are discernamant cat sa isi dea acordul in instanta.
Mai puteti sa cereti copilul in plasament, dar e o situatie provizorie daca tatal recunoaste copilul, il poate cere etc.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutati cu un avocat sa o puneti pe sora sub interdictie si cereti in instanta tutela copilului si sorei dumneavoastra.
Desigur ca ajuta ca este "liniuta" pe certificatul de nastere al copilului in dreptul tatalui.
Procesul de punere sub interdictie si acordarea tutelei pentru sora si minor dureaza cam 1 an, desi data fiind situatia, se prea poate cu un avocat "dragut cu procedurile legale" sa se judece dosarul in regim de urgenta.
Dupa ce terminati cu aceste documente, nimeni nu va mai poate face nimic.
Copilasul va va multumi in viitor.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la DGASPC -ul din zona de resedinta si solicitati sprijinul. Copilul il puteti lua in plasament simplu, iar datorita faptului ca tatal nu este tecut pe certificat , trebuie sa faca testul ADN nu doar o recunoastere si inteleg ca nu ar avea posibilitate. Mai apoi puteti sa cereti tutela.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Informatia dvs este incorecta. Copilul poate fi oricand recunoscut printr o simpla declaratie la starea civila sau la notar si asta pentru ca nu are filiatia stabilita. Daca o avea atunci da, era necesar proces in instanta si efectuarea de expertiza ADN.

laura1964 a scris:

Mergeti la DGASPC -ul din zona de resedinta si solicitati sprijinul. Copilul il puteti lua in plasament simplu, iar datorita faptului ca tatal nu este tecut pe certificat , trebuie sa faca testul ADN nu doar o recunoastere si inteleg ca nu ar avea posibilitate. Mai apoi puteti sa cereti tutela.

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi! Dragos_75 Dragos_75 Buna. Am si eu o problema.Sotia a plecat la mnca in Germania de cca. 7-8 luni, 1 singura data s-a intors pt.cateva zile si in timpul acesta ea si-a gasit un ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor anacami2 anacami2 O nepoata de sora mi-a lasat in grija fetita de 5ani si a plecat in italia cu sotul si cu copilul pe care il are cu acesta.Fetita este a altui barbat , un turc ... (vezi toată discuția)
O pot desemna pe sora mea tutore al copilului, în caz că pățesc ceva, dacă tatăl lui trăiește? Riderrrr Riderrrr Bună ziua, în cazul în care as dori sa numesc tutore legal asupra copilului meu pe sora mea s-ar putea in conditiile in care soțul meu traieste si suntem ... (vezi toată discuția)