avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bonus trimestrial Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bonus trimestrial Concediu prenatal

Buna ziua,
Ma pregatesc sa nasc la mijlocul lunii acesteia(august) si la firma la care lucrez se acorda bonus pentru fiecare trimestru.
In trimestrul monitorizat respectiv aprilie, mai si iunie am fost la birou aproape 2 luni, am avut concediu de odihna si ulterior prenatal.
Practic pe 15 august cand se acorda bonusul aferent trimetrului 2 eu sunt in prenatal, contractul de munca este inca valabil.
Abia dupa terminarea celor 126 de zile contractul va fi suspendat.
Deoarece nu am primit bonusul si in ctr colectiv de munca nu gasesc mentiuni care sa ma excluda, puteti sa imi spuneti ce legislatie exista pe aceasta tema si cum as putea eu evita sa fiu furata de compania la care lucrez. Nimeni nu ma informeaza despre aceste informatii si toti se feresc sa vorbeasca despre subiect.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:05, 19 August 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Muncii
art.40
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
.....

Neplata drepturilor poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca acele drepturi. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu a platit salariul dolniceanuc dolniceanuc buna ziua,am lucrat la o firma,si nu vrea sa-mi plateasca salariul. cum pot sa-i recuperez (vezi toată discuția)
Recuperare restante salariale liliana1971 liliana1971 cum pot recupera restantele salariale de o firma la care am lucrat si am facut plangere la itm de la care astept un raspuns? (vezi toată discuția)
Probleme loc de munca raulblaga raulblaga Buna ziua.Sunt angajat al unei firme de electricieni si nu am luat salarul pe luna septembrie,avansul pe luna aceasta si urmeaza salarul pe luna octombrie plus ... (vezi toată discuția)