avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pista de biciclete Bucuresti, valabila sau nu?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pista de biciclete Bucuresti, valabila sau nu?

Buna ziua! Am fost oprit de un politist de la brigada rutiera in timp ce circulam cu bicicleta pe bulevardul Iuliu Maniu din Bucuresti si am primit un avertisment si mi-a spus ca nu am voie sa circul pe pertea carosabila deoarece exista pista de bicicleta pe trotuar. Intr-adevar, pe sensul de mers spre autostrada sunt vopsite pe trotuar doua linii albe paralele care se presupune a fi pista de biciclete, dar pe site-ul brigazii rutiere din Bucuresti nu este trecuta acesta pista. Va rog, daca stiti, sa imi spuneti pe unde se circula cu bicicleta pena la urma, pe trotuar, intre liniile acelea sau pe carosabil?
Cel mai recent răspuns: Adrian451 , utilizator 09:26, 10 Septembrie 2023
Articolul 41
..........................
(3) Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.
[ link extern ]
Articolul 100
(1) Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, părțile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete și celelalte vehicule fără motor, acestea pot fi conduse și pe acostament în sensul de mers, dacă circulația se poate face fără pericol.
[ link extern ]

Daca exista acele marcaje pe trotuar, nu conteaza faptul ca sunt sau nu mentionate pe site, circulati doar pe acolo, a doua oara s-ar putea sa nu fie doar avertisment :
Articolul 100 din OUG 195/2002
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
....................
14. nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 101 alin. (1) pct. 8.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2022
latka, moderator
Conform legislației pista trebuie să fie semnalizată și marcată, nu doar marcată. Dacă nu are indicatoare rutiere cu bicicletă (adică semnalizată),
nu e pistă. Vezi Art 6 punctul 25
[ link extern ]
Mai mult, Art 160 punctul 3 de aici
[ link extern ]
spune clar: Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii vehiculelor prevăzute la alin. (1) sunt obligaţi să circule numai pe această pistă.
Deci pista trebuie SEMNALIZATĂ ca atare. Nu doar marcată.
Ultima modificare: Duminică, 10 Septembrie 2023
Adrian451, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mersul cu bicicleta Adina Estera Adina Estera Pentru a merge cu bicicleta , un copil de 14 ani are nevoie de insotitor ? (vezi toată discuția)
Circulatia cu bicicleta reluqqqqq reluqqqqq buna ziua am si eu o intrebare: in legatura cu circulatia bicicletelor pe drumuri publice exista cumva o anumita legislatie? Deoarece am inteles ca dacanu ... (vezi toată discuția)
Benzi de circulatie si randuri cyan cyan acum doua zile era sa raman fara permisul de conducere pentru depasire. \\"era\\" ptr ca dupa indelungi :worthy: , :(( si argumente din regulament m-am ales ... (vezi toată discuția)