avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este legislatia in care era prevazuta plata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este legislatia in care era prevazuta plata elevilor care ...

Care este legislatia in care era prevazuta plata elevilor care faceau practica in uzine?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:27, 5 Septembrie 2022
Nu cred ca a existat asa ceva in trecut.
Exista o lege din 2005 care arată că Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile prezentei legi, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

Nu știu dacă vă referiți la actul normativ care cuprind prevederile enunțate mai sus. Pentru mai multe detalii și o analiză a probleme juridice vă recomand să apelați la serviciile unui avocat.
Cred ca se refera la practica din perioada anterioara revolutiei si nu la ucenicie .
Este o hotarare a Inaltei Curti de Casatie care stipuleaza ca perioada de practica in timpul scolii profesionale e vechime in munca, dar la noi nu exista evidenta orelor de practica si a sumelor primite. Poate era o bursa.
Prin Decizia nr. 18/2015, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, statuând că:
„În interpretarea şi aplicarea art. 3 alin. (1) lit. p) şi art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu completările şi modificările ulterioare, stabileşte că:
Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale:
1. Anterior datei de 1 ianuarie 1949, va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale;
2. Între 1 ianuarie 1949 şi 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privinţa ucenicilor a existat obligaţia virării contribuţiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;
3. După 1 ianuarie 1954 şi până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoala profesionala este vechime Geany71 Geany71 Buna ziua doresc sa stiu daca scoala profesionala se pune vechime la pensie,mentionez ca am facut scoala in perioada 1969-1971 .Ucenicie la locul de munca. ... (vezi toată discuția)
De ce nu mi se considera scoala de ucenicie la locul de munca 3 ani,vechime? lelicornelia lelicornelia am mers la casa de pensii sa depun la dosarul meu de pensii copie dupa diploma de absolvire a scolii profesionale de ucenicie la lucul de munca ,3 ani si ... (vezi toată discuția)
Se considera vechime in munca perioada scolii profesionale ca ... Alina Avila Alina Avila Se considera vechime in munca perioada scolii profesionale ca ucenic cu salariu? (vezi toată discuția)