avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CAS si CASS conf.OUG 16/2022
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CAS si CASS conf.OUG 16/2022

Cum se calculeaza CAS pentru un salariat cu CIM normal 8/zi, cu salariul minim 2550 in cazul in care angajatorul aplica intr-o luna prevederile OUG 132/2020 ( - reducere timp de lucru cu salariul platit in proportie de 75% pentru timpul nelucrat) ? Speta se poate incadra in extrasul de mai jos din Codul fiscal si sa platesti CAS si CASS la brutul rezultat?
Conform art. 146 alin. (5^6 si alin. (5^7) din Codul fiscal (articole introduse in Codul fiscal prin OG 16/2022):
Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138^1 alin. (1) si (2), art. 138^2 alin. (1) sau art. 138^3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

(5^7) Prevederile alin. (5^6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege (OUG 132/2020 ?) li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 19:18, 7 Septembrie 2022
se calculeaza la timpul lucrat ( la salariu realizat ) . Nu se aplica la salariul minim .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pensionar militar și lucrez la o firma privată. Deny1970 Deny1970 Bunadimineata Sunt pensionar militar și lucrez la o firma privată. Este corect sa mi se oprească contribuția la pensii , eu fiind deja pensionar și nu ... (vezi toată discuția)
Cas datorate de student in strainatate pentru contract partial de munca ViorelMatei ViorelMatei Buna ziua, conform OG 16/2022 (5^6) Contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau ... (vezi toată discuția)
Impozit salariu Merg Merg Buna ziua,în cazul unui pensionar gr 3 angajat cu 4 ore,CAS,CASS se platesc la norma întreaga sau la jumatate?Multumesc! (vezi toată discuția)