avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copilul merge cu mine in cazul unui divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copilul merge cu mine in cazul unui divort?

Buna ziua!

De cateva luni, la cateva zile este inevitabil sa nu am certuri acasa cu sotul... Motivele sunt diverse, plecand de la neintelgerile dintre mine si soacra (stam cu ea), sau multe alte motive foarte mici, dar de la care porneste o cearta, de parca mai e putin si incepe al treilea razboi mondial.... De fiecare data cand ne certam, concluzioneaza cu "daca nu-ti convine, ia-ti bagajele si du-te la taica-tu"... numai ca pe noi ne leaga un copil de 3 ani si jumatate, pe care, intr-o cearta, i-am spus ca plec din casa, numai ca iau si copilul. Auzind lucrul acesta, a inceput sa zbiere, sa urle, ca eu nu iau copilul din casa daca plec.
Intrebarea mea este urmatoarea: are dreptul sa imi interzica sa iau cu mine copilul, avand in vedere ca pana acum a crescut in acea casa? sau legal il pot lua cu mine? Tin sa precizez ca el nici macar nu munceste, dar are pretentia ca si copilul sa stea la el (de fapt sa il creasca maica-sa).

Va multumesc anticipat, si astept parerile voastre.
O zi placuta!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:35, 20 Ianuarie 2010
in cazul unui divort cu minori, in functie de elementele actiunii, instanta de judecata este cea care decide cui incredinteaza copilul/copii spre crestere si educare, urmind ca celalalt parinte sa contribuie cu o suma de bani la aceasta. in cazul dv. sint de parere ca instanta de judecata va inclina sa va acorde copilul urmind ca sotul sa plateasca o anumita suma in acest sens. unul din motive ar fi lipsa unui loc de munca al sotului
Copilul trebuie crescut de parintii sai , care trebuie sa-l iubeasca si sa se straduiasca sa creasca intr-un mediu corespunzator.Daca aceste lucruri nu sunt posibile iar despartirea parintilor este iminenta, atunci copilul trebuie sa ramana cu unul din parinti, mai ales cu cel de care este cel mai atasat, care s-a ocupat mai mult de cresterea si educarea lui, etc.Nimeni nu va poate interzice sa plecati cu copilul, daca asta doriti, si nu se mai poate, plecati si gata.
Dar in cazul in care atunci pe loc nu ma lasa sa iau copilul din casa, pot suna ulterior la politie, sa ma duc sa il iau cu mine? el tot imi spune povesti de genul "tu ai parasit domiciliul, deci ramane la mine"...
In functie de materialul probatoriu ce va fi administrat in cursul judecarii divortului(acte,interogatorii recirpoce,doi martori,anchete sociale),instanta va concluziona caruia dintre dvs.sa ii incredinteze minorul ,in functie de conditiile oferite,dar si de varsta copilului.
In situatia in care veti administra un material probatoriu concludent,aveti toate oportunitatile sa va fie incredintat copilul,mai ales avand in vedere si varsta sa destul de frageda.
Nimeni nu te poate obliga sa ramai intr-o casnicie pe care nu o mai doresti, iar prostiile astea cu ai parasit domiciliul ar trebui sa inceteze o data ptr totdeauna, daca nu mai puteti suporta situatia alegeti singura dar nu sa va ameninte cineva cu astfel de prostii.Trebuie sa stiti ca nu savarsiti nimic grav daca faceti asta si nici nu contravine legii.Nu va mai lasati amenintata.

Alte discuții în legătură

Custodia copilului g3orgyka g3orgyka Vreau sa ma despart de sotul meu si vreau sa imi iau copilul cu mine dar el a zis nici sa nu ma gandesc.nu stiu ce sa fac cum sa fac sa imi iau ... (vezi toată discuția)
Vreau sa plec cu copilul de acasa, ce am de facut? elisa_c elisa_c Buna ziua!eu v-am mai scris si va multumesc pentru promtitudine!doar ca lucrurile se inrautetesc si as vrea sa stiu ce am de facut.vreau sa plec cu fetita de ... (vezi toată discuția)
Am o problema in legatura cu divortul gynutza_sweet gynutza_sweet sunt casatorita si am o fetita in varsta de 2 ani,nu ma mai inteleg cu sotul si il banuiesc de adulter. nu stiu ce sa fac,daca plec de la el si iau fetita cu ... (vezi toată discuția)