avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie notariala, sau alta forma pentru a cumpara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie notariala, sau alta forma pentru a cumpara o locuinta AFI.

Buna ziua.
Sunt un cetatean in varsta de 63 ani si locuiesc intr-un apartament obtinut in 1994 ca locuinta sociala impreuna cu familia mea. In anul 1996 sotia paraseste locuinta si nu mai stim nimic de ea. Raman impreuna cu cele doua fiice ale noastre (in varsta de 4,5 ani, respectiv 6 ani) si locuim la aceiasi adresa.
La un an de la disparitie fac un proces de incredintare a copiilor spre crestere si educare in grija mea, iar la trei ani de la disparitie fac si un proces de divort in lipsa.
In anul 1999 locuinta este scoasa de sub denumirea de "locuinta sociala" printr-un proces in instanta pentru a putea permite chiriasilor sa cumpere acele locuinte. Fac acest lucru toti locatarii din imobil, mai putin familia mea pentru ca nu o putem scoate din contractul de inchiriere pe sotia mea care este disparuta.
In anul 2000 a trebuit sa se ocupe de fetele mele o femeie pentru ca au ajuns la varsta pubertatii si era necesar. Dupa o perioada de cativa ani, doamna a devenit ca si parte din familie locuind cu noi.
In anul 2018 (dupa 22 de ani de la disparitie) fac un proces de dclararea decesului fostei sotii pentru a putea sa o scot din contractul de inchiriere. Dupa scoaterea sotiei din contractul de inchiriere depun o alta cerere de cumparare a locuintei si astept raspunsul de la AFI.
In anul 2020 oficializez casatoria cu doamna care mi-a fost alaturi de peste 20 de ani.
La scurt timp dau declaratia la notariat ca nu posed alte proprietati, nu am detinut si nu am instrainat alte proprietati imobiliare.
Acum imi vine raspunsul de la AFI ca trebuie ambii soti sa declare ca nu poseda, NU AU POSEDAT SI INSTRAINAT alte proprietati. Doamna care m-a ajuta cu copii, actuala mea sotie, a posedat un apartament mostenit de la parintii ei, dar pe care i l-a "vandut" fiicei ei cu putin inainte de castaoria ei (acum vreo 10 ani).
Intrebarea este cum putem sa dam o declaratie ca nu A AVUT proprietati, fara sa facem vreo ilegalitate, sau cum pot cumpara apartamentul in care locuiesc de 28 de ani si pe care am vrut sa-l cumpar odata cu toti ceilalti locatari din bloc (in anul 1999), dar nu am putut .... Sunt intr-o situatie din care nu stiu cum sa ies fara a face nimic care sa contravina legii si totusi sa cumpar apartamentul pentru familia mea. Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa fac. Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Locuinta cumparata de la stat mi-a fost vanduta in procent de 90% dhaneeey dhaneeey buna ziua, in 1999 am cumparat de la statul roman (prin afi) locuinta detinuta cu chirie in baza legii 112/95, in procent de 90% din apartament, apartamentul ... (vezi toată discuția)
Acordarea ajutorului pentru incalzire cu energia electrica andreeavenetopol andreeavenetopol Locuiesc in apartamentul mamei mele, doar eu, sotul si copilul. Venitul familiei este 1805 lei total. Noi avem o casa pe numele nostru dar nu locuim la acea ... (vezi toată discuția)
Cum cumpar de la afi georgei georgei Salut, caut de ceva vreme un raspuns la o intrebare care nu poate fi pusa in cateva cuvinte, de aceea am sa va descriu cat mai scurt situatia in speranta ca ... (vezi toată discuția)