Problema trebuie privita si din alt unghi...din cate stiu eu, inclusiv drumul/deplasarea de acasa catre si dinspre locul de munca este cumva considerat a avea legatura cu activitatea de serviciu (parca este si un celebru caz la CJUE pe aceasta tema), mai ales ca prin activitatea de SSM fiecare angajat trebuie sa isi declare traseul pe unde vine si pleaca de la serviciu.
Daca respectiva persoana pateste ceva (ex. accident de masina, aluneca si da cu capul de asfalt, ii cade un ghiveci in cad, orice astfel de nenorocire, este considerat accident de munca, mai ales daca este in timpul programului de munca...si apoi te trezesti cu anchete de la ITM, parchet, etc.....am intalnit o astfel de situatie cu o persoana care in timpul programului de lucru a facut un accident mortal cu auto (in afara incintei unde lucra, respectiv pe DN, el fiind victima, plecand mai devreme de la serviciu pe cont propriu, fara stiinta sefilor), si au fost tot felul de anchete, declaratii pe la procuratura, etc.....sunt absolut de acord cu afirmatia dvs. ref productivitate vs. orele petrecute la program, dar cam astea sunt legile in Ro si nimeni nu cred ca are chef sa isi piarda timp, bani si nervi pe la autoritatile statului din vina/neglijenta unui angajat.
Acum cu siguranta, ca fiecare poate aprecia valoarea fiecarui angajat si increderea pe care o are in acesta, insa daca nu se gaseste o solutie de mijloc, eu as renunta clar la respectiva persoana.
Daca este stipulat clar in contractul de munca si ROI orarul de lucru, atunci este o abatere disciplinara, nu ai incotro, faci comisia de disciplina, evaluezi situatia, il notifici potrivit Codului munci cu avertisment, reducere salariu apoi il dai afara, nu mai stai la discutie... daca nu esti lamurit ce si cum sa faci, iti recomand sa soliciti o asistenta la ITM, ei te vor indruma ce si cum sa faci in spiritul legii, ca sa nu ai probleme ulterioare.
Oricum daca jobul este ok, si platit peste media pietei, multi angajati incep sa isi revina dupa avertisment si reducere salariu.
Alexandru Surcel a scris:
Fără a avea pretenția să vă dau lecții cum să vă conduceți afacerea, vorba colegului, chiar nu se poate o decalare? Astfel încât în final să fie realizată norma de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe săptămână? Sau, în altă variantă, angajata respectivă își face treaba în 7 ore și 30 de minute, în funcție desigur de natura muncii ei (că una e, de exemplu, să fie vânzatoare într-un magazin, altceva croitoreasă)? Pentru că până la urmă ce vă interesează ca patron e productivitatea și calitatea, nu să stea angajatul la sediul societății un număr fix de ore, indiferent dacă și-a terminat deja ceea ce a avut de făcut în ziua respectivă.
În rest, metodele de a sancționa acest angajat sau de a renunța la serviciile sale sunt cele din Codul muncii.
DinuX a scris:
Poate chiar nu poate sa ajunga. Nu se poate face o decalare de program, a.i. sa lucreze zilnic cele 8 ore?