avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună seara as fi interesat pentru următoarea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună seara as fi interesat pentru următoarea problema dacă ...

Bună seara as fi interesat pentru următoarea problema dacă se poate sa ma ajute cineva va rog frumos.in urma cu câteva zile am avut un accident intre sofer si pieton pe bicicleta care sa anchetat pana la urma și a rămas de la judecătorie culpa comuna.întrebarea mea neclara este ca pe proces imi scrie ca este reținut permisul pe 60 de zile.dar cei de la birou rutier spun ca pe 90 ce este drept si ce nu.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:42, 22 Septembrie 2022
De la care judecatorie a "ramas" culpa comuna ? Judecatoriile nu ancheteaza. In PV de contraventie ce fapta s-a consemnat, ce articol de lege ati incalcat si conform carui articol din OUG 195/2002 ati fost sanctionat ?
Art prevedere 101/3
Act normativ 195/2002
Articoul 101/3 ce punct ? In principiu se sanctioneaza doar cu 60 de zile de suspendare, cu posibilitatea de a da de reducere, cu o treime in primele 20 de zile de suspendare, testul 13/15 . In acelasi interval de timp, daca e trecut testul, se depune cererea.

Articolul 101 aliniatul 3 din OUG 195/2002 spune urmatoarele:
"(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
(a) nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
c) nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana;
d) circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire.
e) neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
f) neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;
g) nerespectarea regulilor privind depășirea;
h) adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale."

Majorarea la 90 de zile ar putea fi daca :
Articolul 103
(2) În cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârșește, într-un interval de șase luni de la data restituirii permisului de conducere, o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin (4), perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea faptei se majorează de drept cu încă 30 de zile. Perioada de suspendare majorată se comunică în termen de 15 zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Ati fost cu mai putin de 6 luni in urma intr-o astfel de situatie ? Ati primit o astfel de comunicare, in scris ? Altfel nu e valabila sanctiunea majorata. Si nu e valabila comunicarea verbala.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2022
latka, utilizator
Articolul 101/3/c
Nu am fost sancționat deloc inainte in urma poate chiar cu un an sau mai bine. Eu eram pe contrasens într-o parcare prin evitarea unui obstacol si un pieton pe bicicleta înaintea treceri de pietoni aproximativ 5 7 m părăsind trecere si neasiguranduse a întrat în fața mea.presupun ca de aici sa devina culpa comuna si sa fiu sancționat cu 90 de zile?
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2022
Georgel96, utilizator
Articolul 101/3/c spune :
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
...................................
c) nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana;

Nu cred ca ati citit bine.
Oricum, nu prea vad de unde 90 de zile si ar trebui sa va comunice in scris.

Mai degraba pct. d se potriveste si atunci va majoreaza pedeapsa pentru :
Articolul 103
(9) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pe un drum public aplicată pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 101 alin. (3) lit. d), art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4) lit. c) se majorează de drept cu 30 de zile, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2022
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere - depasire pe trecerea de pietoni Cristi1234567 Cristi1234567 Buna ziua! Am rugamintea, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea speta: Am depasit un autoturism in dreptul unei treceri de ... (vezi toată discuția)
Sanctiune mai mare decat ar trebui.... mihaioctavian mihaioctavian Bună ziua, Am o nelamurire, poate este cineva binevoitor care sa ma lamureasca. Nu am acordat prioritate pietonilor, am fost oprit, am primit 6 puncte de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .cum poate fi recuperat un permis suspendat mai repede ... mariamihaela12345 mariamihaela12345 Buna ziua .Cum poate fi recuperat un permis suspendat mai repede ? Am permisul suspendat pe 60 de zile pentru neacordare de prioritate Daca astept 60 de ... (vezi toată discuția)