avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Buna ziua, o intrebare legata de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Buna ziua, o intrebare legata de contabilitate/fiscalitate

Buna ziua, o intrebare legata de contabilitate/fiscalitate...sau poate juridica?! Problema se refera la tranzactiile cu monede virtuale.
Persoana A cumpara monezi virtuale de la persoanele x,y,z (prin transfer bancar deci ok) si le vinde pe o platforma de tranzactionare. A depune declaratie unica in care la venit sunt sumele incasate din platforma unde vinde crypto iar la cheltuieli trece sumele cu care a cumparat crypto de la x,y,z. Un detaliu: datorita faptului ca bancile fug rupand pamantul cand e vorba de crypto (desi se pun la dispozitie toate documentele legate de tranzactii, sursa initiala , partenerii de tranzactie care nu sunt supusi embargourilor, etc etc), la detaliile plata aferente transferurile se trec lucruri banale (transfer, depunere, etc). Persoana A isi calculeaza ce e de calculat , depune declaratia unica si isi plateste darile la stat, doar ca vine inspectorul si spune ceva de genul "pai cum dovedesti ca transferurile catre x,y,z sunt de fapt achizitie de crypto deci cheltuiala?!?! Persoana A poate da declaratie pe propria raspundere ca transferurile sunt pt achizitie de crypto, persoanele x,y,z pot da declaratie pe propria rapsundere ca banii primiti de la A sunt pt monede virtuale, doar ca inspectorul fiscal se tine mare si tare ca declaratiile+transferurile bancare nu dovedesc achizitia de moneda virtuale deci nu sunt cheltuieli. Personal am dubii ca declaratiile partilor implicate+transferurile bancare nu pot fi considerate , din punct de vedere fiscal, cheltuieli dar cine stie, poate ma insel. I s-a explicat inspectorului ca nicio persoana fizica nu poate da chitante,facturi, pt monezile vandute (nefiind firma/pfa/ii nu poate emite facturi*chitante, nu se cere de catre legislatia romana existenta unui contract de vanzare cumparare ca in cazul masinilor,terenurilor, etc) . Care pot fi argumentele, fiscale sau juridice, pt care se poate dovedi/sustine ca declaratiile+transferurile bancare pot/trebuie luate in considerare ca si cheltuieli.
Multumesc frumos,
Weekend placut

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala pe motive ciudate!!! cipri2014 cipri2014 s-a dispus urmarirea penala ... retinandu-se in sarcina acestuia ca in perioada x-y a obtinut din efectuarea unor tranzactii cu cetateni chinezi venituri in ... (vezi toată discuția)
Impozitare castiguri cryptomonede vladandrei51 vladandrei51 Impozitare castiguri cryptomonede: Am citit ca daca profitul / an este de < 600 lei, acel profit nu se impoziteaza. Este adevarat? Chiar daca nu este ... (vezi toată discuția)
Vanzare lucrari / artwork-uri digitale pentru cryptomonede unknownamethyst unknownamethyst Buna ziua! Daca eu sunt un artist digital si imi pun lucrarile pe site-urile de tip NFT pentru a fi scoase la licitatie pe cryptomonede sau vandute tot pe ... (vezi toată discuția)