avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... REGIM MATRIMONIAL Moștenirea bunurilor Bună ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

REGIM MATRIMONIAL Moștenirea bunurilor Bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați ...

Moștenirea bunurilor
Bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați cu informație . Sunt căsătorită , iar după căsătorie am încheiat cu soțul o convenție matrimonială de separare a bunurilor . Imobilele sunt doar pe numele meu și nu avem copii (soțul are unul dintr-o relație pasageră ) . Dacă eu deținătoarea de bunuri imobile decedez ce se întâmplă cu bunurile mele ? Cine le moștenește ?
Aștept răspuns concret și explicit . Mulțumesc mult .
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:34, 18 Octombrie 2022
Art. 972. Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.

(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.

Ascendentii privilegiati sunt tatal si mama defunctului. Colateralii privilegiati sunt fratele si sora si descendentii acestora.

Cu stima.
sotul in concurs cu alti mostenitori ai dvs. Ce rude mai aveti? Parinti, frati ?
conteaza cine va mai fi in viata la data decesului dvs. Daca o sa mai aveti sot la acea data... toate sunt variabile.

Mulțumesc pt răspuns . Părinți , soră , nepot .
În baza unui testament se poate specula ca toate bunurile mele să fie ale soțului dacă eu decedez ? Nu doresc să beneficieze rudele de bunurile mele .
gi-jane2 a scris:

sotul in concurs cu alti mostenitori ai dvs. Ce rude mai aveti? Parinti, frati ?
conteaza cine va mai fi in viata la data decesului dvs. Daca o sa mai aveti sot la acea data... toate sunt variabile.

parintii fiind ascendenti privilegiati vor beneficia de rezerva succesorala, astfel ca, orice stipulatii testamentare vor putea fi efectuate pana la aceasta limita sau se vor reduce la aceasta limita. rezerva succesorala este in cuantum de jumatate din cota succesorala care in absenta testamentului li s-ar fi cuvenit ca mostenitori legali (procentajul mostenirii legale il aveti indicat in mesajul anterior).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
puteti face un testament, poate parintii ( doar ei sunt mostenitori rezervatari, restul nu conteaza) daca vor mai fi in viata la data decesului dvs, nu vor ataca testamentul, fie ca nu mai sunt in stare, fie ca va vor respecta dorinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire august79 august79 in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri proprii AndreiManu AndreiManu Bună ziua tuturor, Se da următoarea situație: 2 soți, ambii dețin bunuri proprii, dobândite înainte de căsătorie. Nu exista copii. In cazul ... (vezi toată discuția)
Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de bunuri mia_delia mia_delia Buna ziua, ma intereseaza ce se intampla cu bunurile dobandite de un sot, dupa decesul acestuia, in cazul in care se opteaza pt regimul matrimonial cu ... (vezi toată discuția)