avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... L.10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

L.10/2001

Unic mostenitor cu certificat de mostenitor din anul 1982, plecat in strainatate din anul 2000.
Nu formuleaza niciun fel de cerere de retrocedare a imobilelor obtinute prin certificatul de mostenitor, imobile teren si constructii aflate in oras.
Cum comentati si ce solutii ar mai fi pentru a intra in posesia acestor mosteniri.
In prezent imobilele se afla in administrarea IJGCL.
Cel mai recent răspuns: sca baloisibaloi , Avocat 19:46, 30 Ianuarie 2010
Se pare ca actiunea in revendicare nu are sorti de izbanda. Din cate mi s-a spus si practica ICCJ este de respingere avand in vedere la este aplicabila legea speciala si daca nu s-a uzat de ea, alta alternativa nu ar fi.
Cum comentati o actiune in nulitate absoluta a actului de donatiune.
repet, o actiune pe dreptul comun, merge, cu sanse.....#-o
Eu cred ca o actiune intemeiata doar pe dreptul comun nu are sanse mai deloc: cititi decizia 33/2007 a ICCJ privind concursul dintre aplicabilitatea legii speciale (10/2001) si legea generala (codul civil):
Atasez dispozitivul deciziei:
........................................................................................................................................
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
D E C I D E:

Admite recursul in interesul legii declarat de Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie .

Cu privire la actiunile intemeiate pe dispozitiile dreptului comun, avand ca obiect revendicarea imobilelor preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, formulate dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001 si solutionate neunitar de instantele judecatoresti, stabileste:

Concursul dintre legea speciala si legea generala se rezolva in favoarea legii speciale, conform principiului specialia generalibus derogant, chiar daca acesta nu este prevazut expres in legea speciala.


In cazul in care sunt sesizate neconcordante intre legea speciala, respectiv Legea nr. 10/2001 si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, aceasta din urma are prioritate. Aceasta prioritate poate fi data in cadrul unei actiuni in revendicare, intemeiata pe dreptul comun, in masura in care astfel nu s-ar aduce atingere unui alt drept de proprietate ori securitatii raporturilor juridice.

Obligatorie, potrivit art.329 alin.3 din Codul de procedura civila.

Pronuntata, in sedinta publica, azi 9 iunie 2008.

PRESEDINTELE INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE
Prof.univ.dr. Nicolae Popa

PRIM MAGISTRAT ASISTENT
Victoria Mafte


Am atasat textul intreg al deciziei la :documente utile.
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iccj s-a pronuntat in sfarsit CARMEN MARIANA AGACHE CARMEN MARIANA AGACHE Dragii mei am aflat azi ca ICCJ s-a pronuntat pe recursul in interesul legii declarat de procurorul general in sensul ca actiunea in revendicare este ... (vezi toată discuția)
Restituire imobil nationalizat lilli lilli Buna, familia noastra ar fi avut dreptul de a cere restituirea unui imobil nationalizat in 1948, care actualmente se mai afla in posesia statului roman, dar ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii - revendicare vs. legea 10 Stefanescu-Goanga & Asociatii Stefanescu-Goanga & Asociatii Astazi ICCJ ar fi trebuit sa solutioneze recursul in interesul legii privind admisibilitatea actiunii in revendicare pe drept comun dupa intrarea in vigoare a ... (vezi toată discuția)