avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru cei care au lucrat în fostele CAP-uri ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru cei care au lucrat în fostele CAP-uri Bună ziua!Vă ...

Pensie pentru cei care au lucrat în fostele CAP-uri


Bună ziua!Vă rog respectuos să mă ajutați sa lămuresc următoarea problema:
Bunica mea are 64 de ani, a avut 5 copii și a lucrat în tinerețea ei ( până la revoluția din 1989) la fostele CAP-uri.
Are 14 ani de muncă dintre care doar în 7 ani și-a îndeplinit planul, în restul de 7 ani planul s-a apropiat foarte mult de realizare ( ex.trebuia 80 și a îndeplinit 78) .
Având vârsta legală de pensionare a făcut cerere și i-a fost respinsă. Motivul a fost ca nu a îndeplinit planul.Daca acest motiv l-am înțeles, nu am înțeles de ce a fost găsită doar cu 2 ani vechime și nu cu cel puțin 7 ani ( anii în care si-a îndeplinit planul).
În decizia de respingere se prevede un termen de 45 de zile în care poate fi contestata la instanță.
Întrebarea mea este:Are bunica mea vreo șansă să obțină o indemnizație pentru perioada lucrată?Poate cumpăra vechime?Dacă da,câtă vechime?I-ar fi suficientă să atingă minimul stagiului de cotizare?
De ce nu i s-a luat în considerare măcar cei 7 ani în care a îndeplinit planul?
Va mulțumesc tuturor!
Cel mai recent răspuns: Adevar2 , utilizator 08:24, 2 Noiembrie 2022
La acest moment nu am o internet.Este o defecțiune.Cand va reveni vă voi da ceea ce spune legea.Acum vă răspund de pe telefon.
Ok!Mulțumesc!
Tocmai am aflat ca de fapt ,cei 2 ani luați în calcul nu au legătură cu munca la CAP ci cu o cotizare aparte.
Practic mi s-a spus ca datorita faptului ca mențiunile din borderoul anexat în copie sunt indescifrabile, Primăria care deține arhiva CAP ar trebui sa facă o precizare expresă în sensul ca-si asuma răspunderea pentru conformitatea adeverinței eliberate cu înscrierile din documentele care au stat la baza emiterii ei..
Dacă primaria nu - și asuma , Casa de pensii refuza stabilirea unui dr.de pensie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
H.G.257/2011
Art.121
(2) Timpul util la pensie realizat de agricultori se calculează în ani și se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificat a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor. Fracțiunile de an se neglijează.
(3) Timpul util la pensie, determinat potrivit prevederilor alin. (2), nu poate depăși numărul anilor calendaristici în care asiguratul a prestat muncă în fosta unitate agricolă cooperatistă.
(4) Timpul util la pensie se determină pe baza datelor, elementelor și informațiilor conținute în carnetul de pensii și asigurări sociale și/sau în actele doveditoare eliberate de primăria care deține arhiva fostelor unități agricole cooperatiste, întocmite cu respectarea prevederilor legale referitoare la valabilitatea actelor doveditoare.

Eu v-am dat ce spune legea.
Asupra valabilitatii adeverintei nu am dretul de a ma pronunta.Este o problema juridica.
Vă mulțumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie agricultor sorprodan sorprodan am o bunica ce a lucrat 30 ani in agricultura a iesit la pensie in 1992 . are pensia 350 ron e normal (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza vechimea la normele cap? eagle_free eagle_free As dori sa stiu si eu cum se calculeaza vechime in cazul normelor CAP. Si daca se poate si temeiul legal unde se precizeaza modul de calcul. Stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Calculare vechime pensie M-O M-O VREAU SA STIU SI EU CARE ESTE VECHIMEA IN MUNCA PENTRU O PERSOANA CARE A LUCRAT LA C.A.P. SI ARE 1066 NORME. CUM SE TRANSFORMA NORMELE IN ANI DE VECHIME? (vezi toată discuția)