avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara. Nu prea am înțeles noua lege de la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara. Nu prea am înțeles noua lege de la handicap care ...

Buna seara. Nu prea am înțeles noua lege de la handicap care ar putea intra in vigoare, daca va fi aprobata . LEGEA DE HANDICAP NU DE LA PENSIE DE INVALIDITATE , ea spune așa;

Program scurtat la 2-4 ore, salariul – păstrat
Totodată, este reglementat dreptul acestor persoane cu dizabilități de a lucra mai puțin fără diminuarea salariului.

Astfel, persoanele cu handicap aflate în căutarea unui loc de muncă sau încadrate în muncă vor avea posibilitatea „de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, cu menținerea veniturilor salariale, la recomandarea comisiei de evaluare de reducere a timpului zilnic de muncă cu cel mult 4 ore pentru grad de handicap grav și cel mult 2 ore pentru grad de handicap accentuat, consemnată în programul individual de reabilitare și integrare socială”.
Adică ii vor obliga sa lucreze doar 4 ore chiar daca ei nu vor sa lucreze doar 4 ore? cei cu handicap grav? sau daca vor ei pot lucra si 8 ore după aprobarea acestei legi?

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2022
alessysz, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 4 Noiembrie 2022
Nu va intra in vigoare nici o lege noua , este doar un proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii . Urmeaza - nimeni nu poate sti cand - sa se dezbata in Parlament , in fiecare dintre cele doua camere ( pe rand ) , si apoi , daca Presedintele o promulga , se publica in Monitorul Oficial . Doar dupa ce se parcurg acesti pasi intra in vigoare , si la fiecare pas proiectul poate suferi modificari. Deci , mai e mult pana departe ...
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2022
CHKa, utilizator
Pare că ați înțeles corect ce propune proiectul. Dacă va ajunge să se aplice, aceste persoane vor lucra mai puține ore pe zi, dar vor câștiga aceiași bani. De ce n-ar vrea să beneficieze de ajutorul de la stat?
deci ii vor forța sa lucreze doar 4 ore chiar daca ei vor 8? la handicap..nu pensie invalid...
Puneți ciudat problema :)
Nu știu dacă îi va ”forța” cineva. Poate vor fi trimiși toți comisia de evaluare, poate nu. Oricum, cei cu adevărat bolnavi se vor duce cu siguranță să obțină recomandarea, e un avantaj important pentru oamenii cu probleme de sănătate.


Am înțeles. Va mulțumesc frumos :D

Alte discuții în legătură

Drepturile persoanei cu handicap ContSters126395 ContSters126395 Buna ziua> Va rog daca imi poate raspunde cineva la o intrebare. Daca o persoana cu handicap care beneficiaza de o indemnizatie si are si insotitoar are ... (vezi toată discuția)
Dreptul la munca al persoanelor cu handicap mamana mamana Buna seara.Vin cu o intrebare catre dumneavastra;o persoana incadrata intr-un grad de handicap grav(HIV/SIDA .care vrea sa lucreze pentru a-si suplimenta ... (vezi toată discuția)
Contributia la sistemul public de sanatate si incadrarea in grad de handicap robert19841209 robert19841209 Buna ziua am Diabet zaharat Tip 1 cu 4 insuline pe zii 15 Novorapid dimineata, 20 NR la amiaza si 17 NR la cina si 40 de Lantus inainte de culcare.Diabetul il ... (vezi toată discuția)