avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile persoanei cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile persoanei cu handicap

Buna ziua>
Va rog daca imi poate raspunde cineva la o intrebare.
Daca o persoana cu handicap care beneficiaza de o indemnizatie si are si insotitoar are dreptul de a lucra mai mult de 4 ore norma pe zi?
Data trecuta.
Va multumesc cand am intrebat pe cineva mi s-a spus ca numai 4 ore pe are voie fara sa isi piarda dreptul la insotitor
Cel mai recent răspuns: ContSters126395 , utilizator 14:06, 17 Februarie 2011
Poate lucra mai mult de 4 ore, in functie recomandarea comisiei de evaluare si de ce are nevoie angajatorul :). Legea prevede "posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, în condiţiile legii, în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens; "
Ceea ce stiti dvs., cu 4 ore, este in cazul parintelui care are in ingrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, acesta avand programul redus la 4 ore.
in lege spune undeva ca persoanele cu handicap de gradul 1 inseamna persoanele care si-au pierdutin totalitate capacitatea de munca.Eu am avut un accident rutier si am ramas fara un picior (stangul)iar dreptul a fost si el foarte afectatpentru ca mi-am pierdut 7 cm din tibie si 5 din peroneu iar muschiul [pe care il am la gamba este de pe spatele meu,muschiul de la subrat pana la abdomen.Ma pot descurca cat de cat dar nu pot sa urc sau sa cobor scarinu pot sa stau in picioare mai mult de o ora cumulat intr-o zi.Lucrez la o institutie publica pe postul de contabil cate 4 ore pe zi.Dar ideea e ca nu merg zilnica pentru ca am zile in care nu ma pot da jos din pat din cauza ca fac rani la proteza.Va dati seama ca de fiecare data ma duce cineva si ma aduce de la munca.Dar am vazut si persoane cu grad grav de invaliditate careia comisia de expertiza nu a vrut sa ii faca nici o incadrare in handicap.Pentru cafemeia nu avea de unde sa plateasca suma consistenta pe care o vor cei din comisie.Si mie sincer imi este frica sa merg la comisie si sa intreb pentru ca imi pot schimba gradul de incadrare .Eu deocamdata pot sa lucrez pentru postul asta dar ma gandesc ca daca intr-o zi nu o sa mai pot merge deloc daca raman fara insotitor ce o sa fac atunci?Pentru ca sistemul din tara noastra e forte complicat.Dupa lungi si multe comisii am reusit sa obtin gradul de permanent.Desi era clar ca nu imi va mai creste picior vreodata si ca cel drept nu va mai fi niciodata cum a fost.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie handicap ctln_tns ctln_tns Sunt pensionar de handicap gr 2 si in februarie treb sa ma prezint la comisie,as vrea sa stiu dc imi mai prelungeste pensionarea sau nu?Diagnosticul xlinic ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie insotitor veleaadriana veleaadriana Buna seara, Sotul meu are gradul I de handicap grav, cod de handicap 7. As dori sa stiu care este perioada pentru care as putea primi indemnizatia de insotitor ... (vezi toată discuția)
Persoanele pensionate si cu handicap se pot angaja? Monica Alupoaei Monica Alupoaei Buna ziua. Tatal meu este pensionat pentru limita de varsta si este incadrat la gradul de handicap grav cu asistent personal. Se poate angaja la o firma ... (vezi toată discuția)