avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Declarat eligibil, primit grant, implementat corect, ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Declarat eligibil, primit grant, implementat corect, pus sa returnez pt ca nu am fost eligibil

Buna ziua,

Doresc sa va semnalez un abuz usor verificabil (precum in KAFKA) facut de catre "Agentiea pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de investitii si Promovare a Exportului”, care impacteaza sute de micro intreprinderi sarace, la fel ca si pe mine.

In data de 19.10.2020 am aplicat pe site-ul granturi.imm.gov.ro pentru un grant de 2000 EURO prin Masura 1 aferenta "Schemei de ajutor de stat - Sprijin pentru IMM-uri in vederea depasirii crizei economice generate de Covid" aprobata prin Ordinul nr. 1060/2857/2020, OUG 130/2020, Ordinul MEEMA nr. 2989/2020, avand urmatoarele criterii de eligibilitate:

Data înființării/Număr Registrul Comerțului să fie până la data de 12.10.2019
Numărul efectiv de angajați în 2019 este egal cu 0;
Să nu fie în una din situațiile Concordat preventiv, proceduri de lichidare, insolvență sau faliment;
Să nu aibă Decizii de recuperare a unui ajutor de stat ce nu au fost executate și recuperate integral;
Societatea are cifra de afaceri la 31.12.2019 mai mare de 5.000 de euro;
Societatea nu se află în dificultate la 31.12.2019;
Codul CAEN nu se afla în lista de activități exceptate.

Am completat formularele online, am semnat si depus toate actele generate automat pe portalul mai sus mentionat, iar dupa verificarea criteriilor de eligibilitate mi-a fost aprobata cererea.
Dupa fix 1 luna de la depunere, in data de 20.11.2020 am semnat contractul nr. 23152/20.11.2020 si am primit banii in cont. A urmat perioada de implementare cu conditiile aferente modului de administrare a societatii precum si de utilizare a fondurilor in scopul prevazut de program. Perioada de raportare si implementare am finalizat-o cu succes la jumatatea anului 2021.

In data de 09.11.2022 (dupa 2 ani de la semnare si dupa peste un an de la finalizarea cu succes a implemntarii) am primit o decizie de recuperare integrala a ajutorului de stat ( nr. 145 anexata), cum ca nu am fost eligibil. Criteriile de mai sus se verificau automat de catre site, folosind bazele de date de la ANAF, REGCOM si alte institutii ale statului, in faza de aplicare la program.

Agentia reclama ca la data semnarii contractului, nu respectam conditia: “Societatea nu se afla in difcultate la 31.12.2019".


1. Faptul ca societatea se gasea sau nu in dificultate se calcula automat de catre portal prin prelucrarea datelor de la ANAF, lucru mentionat chiar pe granturi.imm.gov.ro in sectiunea de intrebari (Va anexez printscreen). Formula de calcul care te califica automat ca fiind in dificultate, nu am gasit-o. Din justificarea masurii deciziei de recuperare, am aflat ca a fost preluata dintr-o directiva EU care nu e transpusa in legislatia din Romania.

2. In legislatia din Romania nu se mentioneaza si nu se defineste sintagma “societate aflata in dificultate”, in absolut nicio lege, ordin, etc. Aceasta ilegalitate a fost semnalata de catre Ziarul Capital in 13.10.2020 dupa aparitia legii. Expertul o mentioneaza la punctul 1 din articol. [ link extern ] .

3. Eu am fost declarat eligibil, nu am fost pus sa declar pe proprie raspundere ca sunt eligibil, chiar am fost incredintat ca dosarul se verifica, deoarece altii au fost respinsi automat de catre platforma dupa ce au introdus datele societatii. De asemenea nu este corect sa nu se explice in lege ce inseamna si cum se evalueaza daca o societate este sau nu in dificultate. Inclusiv portalul iti explica faptul ca se preiau date de la ANAF pentru verificarea automata a acestui criteriu.

4. Facand abstractie de ilegalitatea de la punctul 2, faptul ca la momentul depunerii dosarului portalul m-a declarat eligibil, nu este vina mea. Au avut o luna la dispozitie sa verifice si manual pe cei pe care sistemul electronic i-a declarat admisi. De asemenea nu este corect sa nu se explice in lege ce inseamna si cum se evalueaza daca o societate este sau nu in dificultate.

Nu e corect ca aceste erori sa fie transferate micro intreprinderilor cu dobanda, dupa 2 ani. Mai sunt si altii in situatia mea care sunt derutati si demoralizati.

Eu sunt inginer, de aceea va rog sa ma ajutati sa punem presiune pe aceasta institutie sa respecte legea. Iar daca angajatii de acolo au facut greseli in procesul de evaluare, acestia sa si le asume.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nbck , utilizator 14:51, 23 Noiembrie 2022
interesant, cred ca cer si dobanda, aveati capitaluri proprii negative la 31.12.2019?
Platforma de granturi calcula automat daca esti societatea se afla in dificultate. Mie mi-au fost generate documente in care se stipuleaza clar ca intreprinderea nu se afla in dificultate. Aceste documente generate automat le-am semnat electronic si am primit banii.
In sectiunea lor de intrebari explica cum ca datele pt calcularea automata a dificultatii unei societati se iau de la ANAF si se returneaza un raspuns. Practic platforma de granturi imm trebuia sa te declare instant daca esti/nu esti eligibil pe acest criteriu, lucru pe care l-a facut dar gresit.

Sunt multi in situatia mea. In septembrie 2022 s-a dat o adresa interna. Incearca sa-si acopere incompetenta lor pe spatele nostru cu dobanda.
- Adresa emisă de MAT – DGAPF nr. 141719/28.09.2022, înregistrată la AIMMAIPE Constanţa cu nr. 2078/28.09.2022, referitoare la Recuperarea AFN acordat în baza OUG 130/2020, pentru beneficiarii identificaţi ulterior ca aflaţi în dificultate.

Va dati seama ca daca eram singur, sau daca nu respectam contractul, nu facea ministerul adrese interne special pt mine.

Trebuie sa le facem un proces colectiv. Rog raspunsuri de la persoane epecialiste in fonduri.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2022
nbck, utilizator
pune adresa MAT – DGAPF nr. 141719/28.09.2022, înregistrată la AIMMAIPE Constanţa cu nr. 2078/28.09.2022 aici sa o vedem si noi
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2022
usr22, utilizator
Adresa doar a fost mentionata in justificarea deciziei, probabil e ceva intern. Eu am formulat o contestatie utilizand ideile exprimate aici. Problema mea e ca au gresit si vor sa ne puna noua in spate incompetenta flagranta. Sunt probabil sute de firme in aceasta situatie. Daca era vorba de un client care se razgandea, eu as fi dat banii inapoi. Dar e vorba de Agentia lui “peste”, platita din banii nostri, care nu isi asuma nimic, nu respecta antreprenorii si nicio norma de bun simt. Daca aveau respect, nu solicitau si ~650 lei dobanda si se ofereau sa returneze si impozitele platite pe acesti 2000 euro, comisioane bancare, semnatura electronica. Practic eu as iesi in pierdere cu aproximativ 1500 lei bani, plus timpul total pierdut cu acest program din faza de aplicare pana la finalizare (peste 36 ore de munca), fara sa mi se poata imputa vina. Am facut ce mi s-a spus.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2022
nbck, utilizator
Buna ziua, se pare ca suntem in aceasi situație neplăcuta in legătura cu grantul primit de la stat. Eu ieri am primit decizia de recuperare exact tot așa după 2 ani de la primirea grantului. Am citit ce ai scris aici pe forum și cum ziceam exact la fel ii și la mine. Îs curios dacă putem face ceva colectiv ținând cont de situație ca sa avem mai mari șanse de câștig sau daca ai mai aflat ceva ce recomanzi ?


Dacă ai timp și dorești ne putem auzi la un telefon sau pe whatsapp sa discutam mai multe.

0751 955 526 Sumalan Silviu

Aștept un răspuns daca se poate.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Fonduri pentru srl-d elkecri elkecri buna ziua, Am un srl-d infiintat in octomrie anul acesta.Vreau la anul sa accesez fondul start.Problema este ca eu voi lua marfa pe care nu reusesc sa o si ... (vezi toată discuția)
Firma noua sinel sinel 1.Vreau sa deschid o firma;[activitate transport rutier marfa si persoane] cu activitate 0,adica,nu am nici macar masinile cu care sa fac treaba. 2.Am fost la ... (vezi toată discuția)
Angajat la o firma in faliment-asigurat? mezgageza mezgageza sunt angajat cu norma intreaga la o firma care este in faliment,nun lucrez de 2 ani,nu platesc nimic dupa mine dar nici nu am fost dat afara..deci \\"pe ... (vezi toată discuția)