avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Declarat eligibil, primit grant, implementat corect, ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Declarat eligibil, primit grant, implementat corect, pus sa returnez pt ca nu am fost eligibil

Buna ziua,

Doresc sa va semnalez un abuz usor verificabil (precum in KAFKA) facut de catre "Agentiea pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de investitii si Promovare a Exportului”, care impacteaza sute de micro intreprinderi sarace, la fel ca si pe mine.

In data de 19.10.2020 am aplicat pe site-ul granturi.imm.gov.ro pentru un grant de 2000 EURO prin Masura 1 aferenta "Schemei de ajutor de stat - Sprijin pentru IMM-uri in vederea depasirii crizei economice generate de Covid" aprobata prin Ordinul nr. 1060/2857/2020, OUG 130/2020, Ordinul MEEMA nr. 2989/2020, avand urmatoarele criterii de eligibilitate:

Data înființării/Număr Registrul Comerțului să fie până la data de 12.10.2019
Numărul efectiv de angajați în 2019 este egal cu 0;
Să nu fie în una din situațiile Concordat preventiv, proceduri de lichidare, insolvență sau faliment;
Să nu aibă Decizii de recuperare a unui ajutor de stat ce nu au fost executate și recuperate integral;
Societatea are cifra de afaceri la 31.12.2019 mai mare de 5.000 de euro;
Societatea nu se află în dificultate la 31.12.2019;
Codul CAEN nu se afla în lista de activități exceptate.

Am completat formularele online, am semnat si depus toate actele generate automat pe portalul mai sus mentionat, iar dupa verificarea criteriilor de eligibilitate mi-a fost aprobata cererea.
Dupa fix 1 luna de la depunere, in data de 20.11.2020 am semnat contractul nr. 23152/20.11.2020 si am primit banii in cont. A urmat perioada de implementare cu conditiile aferente modului de administrare a societatii precum si de utilizare a fondurilor in scopul prevazut de program. Perioada de raportare si implementare am finalizat-o cu succes la jumatatea anului 2021.

In data de 09.11.2022 (dupa 2 ani de la semnare si dupa peste un an de la finalizarea cu succes a implemntarii) am primit o decizie de recuperare integrala a ajutorului de stat ( nr. 145 anexata), cum ca nu am fost eligibil. Criteriile de mai sus se verificau automat de catre site, folosind bazele de date de la ANAF, REGCOM si alte institutii ale statului, in faza de aplicare la program.

Agentia reclama ca la data semnarii contractului, nu respectam conditia: “Societatea nu se afla in difcultate la 31.12.2019".


1. Faptul ca societatea se gasea sau nu in dificultate se calcula automat de catre portal prin prelucrarea datelor de la ANAF, lucru mentionat chiar pe granturi.imm.gov.ro in sectiunea de intrebari (Va anexez printscreen). Formula de calcul care te califica automat ca fiind in dificultate, nu am gasit-o. Din justificarea masurii deciziei de recuperare, am aflat ca a fost preluata dintr-o directiva EU care nu e transpusa in legislatia din Romania.

2. In legislatia din Romania nu se mentioneaza si nu se defineste sintagma “societate aflata in dificultate”, in absolut nicio lege, ordin, etc. Aceasta ilegalitate a fost semnalata de catre Ziarul Capital in 13.10.2020 dupa aparitia legii. Expertul o mentioneaza la punctul 1 din articol. [ link extern ] .

3. Eu am fost declarat eligibil, nu am fost pus sa declar pe proprie raspundere ca sunt eligibil, chiar am fost incredintat ca dosarul se verifica, deoarece altii au fost respinsi automat de catre platforma dupa ce au introdus datele societatii. De asemenea nu este corect sa nu se explice in lege ce inseamna si cum se evalueaza daca o societate este sau nu in dificultate. Inclusiv portalul iti explica faptul ca se preiau date de la ANAF pentru verificarea automata a acestui criteriu.

4. Facand abstractie de ilegalitatea de la punctul 2, faptul ca la momentul depunerii dosarului portalul m-a declarat eligibil, nu este vina mea. Au avut o luna la dispozitie sa verifice si manual pe cei pe care sistemul electronic i-a declarat admisi. De asemenea nu este corect sa nu se explice in lege ce inseamna si cum se evalueaza daca o societate este sau nu in dificultate.

Nu e corect ca aceste erori sa fie transferate micro intreprinderilor cu dobanda, dupa 2 ani. Mai sunt si altii in situatia mea care sunt derutati si demoralizati.

Eu sunt inginer, de aceea va rog sa ma ajutati sa punem presiune pe aceasta institutie sa respecte legea. Iar daca angajatii de acolo au facut greseli in procesul de evaluare, acestia sa si le asume.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nbck , utilizator 14:51, 23 Noiembrie 2022
Buna ziua,

Proces colectiv nu se poate face. Se contesta si se actioneaza individual in instanta. Ce puteti face este sa luati argumenetatia de mai sus si sa angajati un avocat in vederea opririi executarii. Daca avocatul are si alte idei de contestare a marurii, suplimentar fata de cele incluse in argumentatia de mai sus, le puteti posta aici. Astfel veti ajuta si pe altii.

Mai puteti trimite contestatia si spre presa. Sunt foarte multe firme in aceasta situatie. Eu am incercat dar nu am reusit sa mobilizez presa economica. Se pare ca presa economica a murit in Romania sau pur si simplu scrie doar articole platite de marile companii in care pupa papucul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri pentru srl-d elkecri elkecri buna ziua, Am un srl-d infiintat in octomrie anul acesta.Vreau la anul sa accesez fondul start.Problema este ca eu voi lua marfa pe care nu reusesc sa o si ... (vezi toată discuția)
Firma noua sinel sinel 1.Vreau sa deschid o firma;[activitate transport rutier marfa si persoane] cu activitate 0,adica,nu am nici macar masinile cu care sa fac treaba. 2.Am fost la ... (vezi toată discuția)
Angajat la o firma in faliment-asigurat? mezgageza mezgageza sunt angajat cu norma intreaga la o firma care este in faliment,nun lucrez de 2 ani,nu platesc nimic dupa mine dar nici nu am fost dat afara..deci \\"pe ... (vezi toată discuția)