avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Comunicarea accidentului de munca la ITM se face cu ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Comunicarea accidentului de munca la ITM se face cu acordul sau ...

Comunicarea accidentului de munca la ITM se face cu acordul sau fără acordul reprezentantului legal al angajatorului? In cazul în care acesta nu este de acord cu înștiințarea ITM din diverse motive, cu toate ca a fost instiintat, si nu se transmite comunicarea cine este vinovat ? Cine semnează pe comunicare?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:15, 12 Noiembrie 2022
Art. 26, Legea 319/2006
Orice eveniment, asa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoștința despre producerea acestuia.
Art. 27
(1) Angajatorul are obligația sa comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate eveni-mentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu modificările și completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Art. 39
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei încălcarea dispozițiilor art. 7 alin. (4)-(6), art. 8, art. 11 alin. (1) și (3), art. 13 lit. q) și s) și ale art. 27 alin. (1) lit. a) și b).

Si angajatorul ce spune, ce doreste?

Din cate stiu... comunicarea ( formularul de comunicare din H.G. 1425/2006) este completat de Lucrătorul desemnat... si semnat de angajator.
Angajatorul nu a "dorit" si nu s-a comunicat!
Nu este legal, riscati amenda de mai sus plus un eventual proces pentru daune daca salariatul depune el plangere la ITM si merge in instanta...
Dar daca toti v-ati inteles*... ITM-ul nu are de unde sa afle daca nu este anuntat...
Victima poate depune in nume propriu, la ITM, o sesizare scrisa in care face precizari legate de producerea evenimentului.
Orice eveniment produs trebuie cercetat obligatoriu de catre angajator conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-(1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
Pentru neanuntare si necercetare eveniment produs, angajatorul va fi amendat contraventional.
Responsabilitatea anuntarii si a cercetarii evenimentului revine angajatorului chiar daca in firma este lucrator desemnat cu activitati ssm si chiar SIPP. Aceasta obligatie a angajatorului nu poate fi delegata altui lucrator din cadrul firmei prin fisa de post.
"Aranjamentele" nu sunt recunoscute in legislatia ssm.
Care pot fi sactiunile pentru angajator si lucratorul desemnat in cazul deschiderii unui dosar penal de cercetare ca urmare a sesizării depuse la politie dupa 2 ani de la AM de catre victima ? Comunicarea nu a fost trimisa la ITM ca urmare a refuzului angajatorului, angajator care nu a emis nici decizie de constituire a comisiei de cercetare a evenimentului.

Alte discuții în legătură

Intrebare - declarare accident de munca angajat fara forme legale danielrafail danielrafail in cat tinp poti declara accidentul de munca la tribunal ori parchet daca lucrezi la negru fara carte de munca (vezi toată discuția)
Accident de munca kenzzo2k kenzzo2k Buna seara Socrul meu lucreaza intr-o firma de prelucrari metalice. Incidentul s-a petrecut astfel: Colegul la macara, el dirija de jos. El striga: ba ... (vezi toată discuția)
Bună seara! tatăl meu a suferit un accident rutier în drum ... ELENA1234567890 ELENA1234567890 Bună seara! Tatăl meu a suferit un accident rutier în drum spre locul de muncă, iar la ceva timp a venit un domn care s-a recomandat că este de la o ... (vezi toată discuția)