avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este modalitatea de retribuire a cenzorului ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este modalitatea de retribuire a cenzorului asociatiei de proprietari? Se poate cu contract de munca?

Buna seara, am constatat ca o vina mare pentru ilegalitatile din asociatia de proprietari (unde sunt obligat sa fiu membru deoarece am proprietatea in condominiu), o are cenzorul care este responsabil sa supravegheze respectarea legilor. Noi avem un vecin de peste 20 ani care nu a fost votat la nici o sedinta AG. Poate o fi fost votat acum 30 de ani, dar de cand particip eu la sedinte nu s-a discutat niciodata relatia asociatiei cu cenzorul.

As dori sa stiu care este modalitatea de retribuire a cenzorului asociatiei de proprietari? Am gasit in L219/2018 Art. 59. - (1) Cenzorul/Comisia de cenzori sunt persoanele mandatate de asociaţia de proprietari să urmărească aplicarea prevederilor prezentei legi de către organele de conducere ale asociaţiei de proprietari şi să verifice execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli conform prevederilor legale în vigoare --- eu inteleg ca este platit prin contract de mandat si acesta trebuie revalidat periodic in AG. Am dreptate?

Ar putea fi angajat cu contract de munca? Ce sa cer de la asociatie (nu ca mi-ar raspunde, dar macar sa am dovada). Cum se numeste o eventuala infractiune ca o face pe cenzorul fara drept?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2022
gev, utilizator
Cel mai recent răspuns: gev , utilizator 16:15, 28 Noiembrie 2022
1-s
unt obligat sa fiu membru deoarece am proprietatea in condominiu

Nu exista dispozitie in vigoare care sa va oblige sa fiti membru in asociatia de proprietari
2-
Noi avem un vecin de peste 20 ani care nu a fost votat la nici o sedinta AG.

Incercati sa fiti mai concret in exprimare,in imobil de locuit in comun toti sunt vecini
3-
nu s-a discutat niciodata relatia asociatiei cu cenzorul.

Daca ati participat la adunarile generale de ce nu ati supus dv discutiei problemele legate de prestatia cenzorului?
4-
Am gasit in L219/2018 Art. 59

LEGE Nr. 219/2018 din 27 iulie 2018
privind unele măsuri referitoare la sumele acordate reprezentând ajutoare de urgență
Legea precizata de dv nu vizeaza activitatea asociatiilor de proprietari,sau responsabilitatea cenzorului
4-Pentru corecta si completa dv informare studiati temeinic disp L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Conform disp mentionate,presedintele de asociatie de proprietari si cenzorul pot exercita responsabilitati si presta activitati in beneficiul asociatiei de proprietari in baza unui contract de mandat
Sumele aferente indemnizatiei presedintelui si cenzorului trebuie sa fie prevazute in bugetul anual de venituri si cheltuieli adoptat de adunarea generala
5-
Cum se numeste o eventuala infractiune ca o face pe cenzorul fara drept?

intrebare intrebatoare
Daca dv nu cunoasteti ce infractiune savarseste o persoana cum apreciati ca terti=participantii pe forum s-ar putea hazarda fara probe sa incadreze ceea ce dv nu cunoasteti??
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2022
ynocentta, utilizator
Da, exprimarea este deficitara, scuze.

Sunt obligat sa fac parte din asociatie - in sensul ca sunt obligat sa le platesc salariile iar asociatia a facut o serie de ilegalitati. De exemplu, acum asociatia este data in judecata de un vecin deoarece nu s-au reparat niste tevi banale. In loc sa le repare au ales sa se certe cu acel vecin si sa-i pretinda inclusiv sa repare el teava comuna. Noi nici nu am stiut de caz si e foarte probabil ca vom plati sume de ordinul zeci de mii lei pentru greselile facute de conducerea asociatiei. Se fac diverse achizitii fara acordul AG, refuza sa raspunda la cereri. Blocul are peste 100 de apartamente, jumatate din ele sunt inchiriate, multi vecini sunt batrani sau nu inteleg obligatiile si drepturile ce le revin.

Avem ca cenzor un vecin ce ocupa acest post de peste 20 de ani fara sa se fi discutat in sedintele AG la care am participat (adica la toate din cei 20 de ani) prelungirea mandatului. Aceasta persoana nu cunoaste legile. La ultima sedinta am propus sa angajam un cenzor extern cu studii dar de frica banilor pe care ar fi trebuit sa-i dea in plus (au presupus ca se dau bani in plus) si de jena ca este nea Mitica pe care-l stiu ei de o viata au refuzat.

Eu doresc sa stiu ce pot face mai departe pentru a schimba acest cenzor. Asociatia nu mi-a raspuns la cererile prin care ceream sa aflu forma de plata pentru cenzor si studiile acestuia. M-am adresat primariei dar nu am sperante la un raspuns multumitor, am mai facut sesizari iar primaria imi da citate din lege si cam atat.

Si mai doresc sa aflu si cum se numeste o eventuala infractiune cand o persoana o face pe cenzorul (semneaza acte de exemplu) fara drept?
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2022
gev, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1-
probabil ca vom plati sume de ordinul zeci de mii lei pentru greselile facute de conducerea asociatiei.

Aveti dreptul legal sa obligati echipa manageriala a asociatiei de proprietari sa suporte c/v reparatii atat timp cat au refuzat sa respecte disp L nr 196/2018 care obliga asociatia d eproprietari sa asigure starea tehnica a partii comune de condominiu
2-
fara sa se fi discutat in sedintele AG l

Daca participantii la adunarea generala anuala nu adopta hotarari de acordare indemnizatii pentru personalul cu raport juridic ,pe cale de consecinta sumele aferente nu sunt prevazute in bugetul anual de venituri si cheltuieli iar indemnizatiile percepte de catre cenzor nu au suport legal si pot fi solicitat de restituit
3-
cum se numeste o eventuala infractiune cand o persoana o face pe cenzorul (semneaza acte de exemplu) fara drept?

| Codul Penal Art 348 Exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi
Parte integrantă din Lege 286/2009
Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Buna ziua,
Solicitarea restituirii sumelor percepute fara suport legal cine o face? O pot face eu, ca simplu membru in asociatie? Solicitarea se face la asociatie sau la judecatorie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii de plata Unlimit Unlimit Recent am intrat in posesia unui apartament situat intr-un condominiu. Pentru toate utilitatile (apa, gaze, energie electrica) am contracte de furnizare cu ... (vezi toată discuția)
Salariul președintelui de bloc. În baza cărei legi se fixează ... costel5 costel5 Salariul președintelui de bloc. În baza cărei legi se fixează salariul președintelui de asociație proprietari (bloc)? N ar trebui votat de către ... (vezi toată discuția)
Dacă nu s-a convocat nicio adunare generală timp de mai mulți ani, și în lipsa bugetelor anuale, sumele cerute pentru fondurile comune ale asociației nu trebuiesc returnate proprietarilor ? flory_mr flory_mr Dacă în Asociația noastră de Proprietari nu s-a convocat nicio Adunare Generală timp de 5 ani (unii șefi de Asociații de Proprietari din România n-au ... (vezi toată discuția)