avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Salariu soti bun comun ???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Salariu soti bun comun ???

Salutare, caz practic, cuplu de tineri casatoriti doresc sa achizitioneze un apartament, barbatul are un salariu mai mare decat femeia, amandoi contribuie cu bani pentru a il achizitiona. Peste cativa ani se strica treburile si intervine divortul, cum se realizeaza impartirea, procentual in functie de cat a contribuit fiecare sau 50-50? La final de zi sunt interesat daca in cadrul unei casnicii salariul este bun comun prin lege, ceea ce mi s-ar parea aberant, prin vointa sa fie bun comun suna altfel.
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 16:18, 22 Noiembrie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salariul incasat este bun comun prin lege.

Art. 341 Cciv - Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora

Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.


In cazul unui divort putem vorbi despre prezumtia de egalitate ca si contributie 50-50, insa concret - daca poate fi probata o cota majoritara -prezumtia poate fi intoarsa si bunurile dobandite impartite conform cotei de contributie.

Daca doriti puteti opta pentru regimul separatiei de bunuri si nu al comunitatii.
Mai pe romaneste daca ne-am casatorit si in 3 ani fiecare a strans bani in contul sau bancar din salariu va fi dispusa impartirea acestuia la divort, dat fiind chiar si regimul comunitatii?
Da, asta inseamna comunitatea de bunuri a sotilor.
Considerati ca mai este o practica in zilele noastre comunitatea de bunuri a sotilor? Ma cam indoiesc la cat de dinamice sunt relatiile si la ce trai scump ducem.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e vorba de practica, e vorba de lege. Daca la incheierea casatoriei nu se opteaza pentru un alt regim, se aplica regula comunitatii. Regimul poate fi schimbat dupa 1 an de la incheierea casatoriei. Peste 80% din casatorii sunt sub regimul comunitatii.

Alte discuții în legătură

Bună seara! daca sunt căsătorită de 22de ani casă a fost ... Lucialucretia Lucialucretia Bună seara! Daca sunt căsătorită de 22de ani casă a fost făcută înainte de căsătorie și pământul de sub casă soțul îl are moștenire, eu am ... (vezi toată discuția)
Partaj - dividende penna penna Un prieten a fost casatorit timp de 4 ani cu o persoana de conditie f modesta, o slujba cu salariu minim, fara studii superioare, dintr-o familie sub mediocra. ... (vezi toată discuția)
Apartament achiziționat prin programul prima casă înainte de căsătorie. care ar putea fi pretențiile viitorului soț în caz de divorț? Liubova Liubova Buna ziua. Sunt divortata de aproximativ 3 ani si am o fetita de 6 ani. Dupa divort am vandut apartamentul care l-am avut bun comun cu fostul sot si fiecare am ... (vezi toată discuția)