avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar clasat/trecere de pieton/ durata suspendare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar clasat/trecere de pieton/ durata suspendare permis?

Buna ziua! In iulie anul acesta am lovit un pieton pe trecerea de pietoni. Acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale și nu a depus plângere. Am primit decizia acasă de clasare. Întrebarea mea este pe ce perioada va fi suspendat permisul? Și dacă îmi puteți spune și unde as putea găsi cadrul legal. Va mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: alinam2845 , utilizator 09:33, 3 Aprilie 2023
Articolul 103 din OUG 195/2002, ultima varianta actualizata februarie 2022, de pe portalul justiției.
"pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;"
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2022
latka, moderator
Mulțumesc frumos! Știți cumva dacă pot da testul pentru redobândire, dacă acesta este obligatoriu (citisem ca se mai mărește suspendarea dacă nu-l susțin /promovez) și in ce perioada pot sa-l susțin? Mulțumesc!
Presupun ca ati citit cu atentie decizia de clasare si ati constatat ca va incadrati la art. 103 /1/d (procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală,).
[ link extern ]
Daca e asa, atunci va incadrati la articolul :
Articolul 106^1
(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) și d), până la expirarea perioadei acesteia.
(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

Articolul 106^2
(1) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, potrivit art. 106 sau 106^1, la orice serviciu al poliției rutiere.
[ link extern ]
Așa este. Este menționat in decizia de clasare art. 16 alin. 1 lit. e.
Mai am o întrebare, dacă promovez testul in primele 20 de zile de la suspendare se reduce o treime din cele 180 de zile de suspendare? Sau doar nu se mai Adaugă încă 30? Mulțumesc frumos pentru toate răspunsurile.
Nu se poate, reducerea se acorda doar in cazul contraventiilor, dvs. ati avut dosar pentru o infractiune.
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Puteti lua inca 30 de zile, daca nu promovati acel examen 13/15 in cele 180 de zile.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2022
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in urma unui accident de neacordare de prioritate ... asasin 100 asasin 100 buna ziua, in urma unui accident de neacordare de prioritate cu vatamare din culpa,dupa ce am primit nup de la procuratura, la cit trebuie sa ma astept la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am peeimisul suspendat 180 sunt obligata sa dau tesul ... Mirelaflorentina Mirelaflorentina Buna ziua am peeimisul suspendat 180 sunt obligata sa dau tesul de redobandire?multumesc (vezi toată discuția)
Testare obligatorie ptr. restituire permis reținut? seduardg@yahoo.co.uk seduardg@yahoo.co.uk Bună ziua, Vă rog să mă lămuriți referitor articolul din Regulamentul OUG 185/2002: Art. 219. (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de ... (vezi toată discuția)