avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere la imn
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere la imn

sunt politist din anul 1996, in anul 2003 am terminat fac drept si in sesiunea iunie 2003 am luat examenul de licenta , din decembrie 2005 sunt in corpul ofiterilor .In toata cariera am lucrat in dosare penale , deci am calitatea de politie judiciara.Pot participa la concursul de admitere in INM , avand in vedere ca in gradul de ofiter nu am decat 4 ani
Cel mai recent răspuns: smeshca , utilizator 17:30, 10 Septembrie 2010
Din punct de vedere legal indepliniti criteriile de admisibilitate la concurs.Avand in vedere si experienta in dreptul penal,aveti un atu foarte bun.Succes !


"La concursul pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii se poate inscrie persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) este licentiata in drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal;
d) cunoaste limba romana;
e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei. Comisia medicala se numeste prin ordin comun al ministrului justitiei si al ministrului sanatatii."

Aveti acuma 2 optiiuni,acuma depinde de dumneavoastra daca va doriti acest lucru.Aveti un job si un statut foarte bun din punct de vedere profesional.Mult succes in continuare !
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
lukaci1, utilizator
la INM poti, ptr ca ai facul de drept
dar mult mai indicat ar fi sa astepti pana faci 5 ani vechime ca ofiter de politie judiciara, adik in 2010, si sa dai examen direct pe post
si ajungi magistrat printr-un singur examen, nu astepti 2 ani INM-ul, plus un an jumate stagiatura - o gramada de examene si de stres
in cazul tau chiar nu se merita sa faci INM-ul
Imi exprim opinia sincera ca cea mai buna modalitate de a deveni un bun magistrat este de a fi admis la INM, deoarece nu stiu in ce masura un licentiat in drept care a ocupat vreme de 5 ani o functie juridica are pregatirea necesara pentru a decide cu impartialitate si corectitudine in dosare care prezinta un grad ridicat de dificultate. Ma gandesc ce sanse are un ofiter de politie care devine judecator sa rezolve un caz in materie civila ? Poate gresesc, dar asa cum nu te poti face politist decat urmand Academia de Politie ori Scoala de Politie, asa nu te poti face magistrat decat urmand Institutul National al Magistraturii. Am totusi o nelamurire in privinta postulu ide mai sus, si anume aceea daca prin admiterea in magistratura prin examen direct avand la baza vechimeam, nu se mai cere perioada de stagiatura? Daca nu se cere mi se pare o prostie.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
ContSters119945, utilizator
nu e nici o stagiatura, esti magistrat definitiv,stagiatura doar cei cu INM.
da, ca fost politist judiciar poti deveni direct judecator de civil, prin examenul cu vechime de cinci ani, cunosc mai multe cazuri. Care ar fi problema, intrucat si ca fost jurist, care poate nu a avut tangenta decat cu dr comercial, si deloc cu dr penal, si poate ajunge direct procuror.
Ca doar nu te intreaba ce ai facut exact in cei cinci ani, pur si simplu tb sa indeplinesti conditiile impuse de ei si apoi sa iei examenul.
De asemenea, te afli intr-o mare eroare si cu privire la modalitatea de a ajunge politist. Foarte multi politisti au fost angajati direct din civilie, fara a absolvi Academia de Politie sau Scoala de Subofiteri, intrucat aceste scoli nu pot acoperi intregul deficit de politisti al unei tari, respectiv toate satele si orasele astfel ca sistemul ar intra in colaps daca nu ar fi si aceasta modalitate.
Acest lucru e valabil si la jandarmi, frontiera,pompieri etc..vezi angajarile masive facute in anii 2005,2006 mii de ofiteri si agenti incadrati direct, fara scoli de profil ,doar cu cerintele respective, liceul pentru agenti si in general dreptul pentru ofiteri,plus probele sportive si psihologice.
Asa ca nu mai fi asa idealist si nu mai crede ca tb neaparat o scoala de profil, este si cazul magistratilor. De ex, un fost politist poate fi un foarte bun procuror, ca doar stie din practica efectiv cum se fac dosarele si nu invata ca papagalul la INM.
INM ul e bun pentru cei fara experienta juridica, direct din faculta sau care au o experienta redusa.
Am si eu o intrebare, fiind licentiata in Drept si avand 2 ani vechime ca jurist, un an am fost angajata la primarie si in prezent lucrez la prefectura, voi putea da examen direct pe post de magistrat printr-un singur examen, fara sa astept 2 ani INM-ul, plus un an jumate stagiatura? Sunt sanse de reusita, avand in vedere ca examenul de admitere este foarte greu...
Mentionez faptul ca, dorinta mea este sa devin avocat sau magistrat.

Alte discuții în legătură

Academia de politie si facultatea de drept Imanent Imanent - Este posibil sa faci Academia de Politie paralel cu Dreptul (la zi, nu la distanta)? - Daca termin Academiei de Politie, specializarea drept, pot ... (vezi toată discuția)
Inm 5 ani posibilitate derogare ionu roman ionu roman Intrebarea mea este daca este posibil ca mai am 1 an si jumatate pana as face 5 ani vechime juridica. Se poate sa particip la aceasta sesiune in anul in care ... (vezi toată discuția)
Admitere in magistratura fara concurs ContSters82972 ContSters82972 Orice jurist avizat cunoaste frecventa ridicata a modificarilor legislative in Romania.Se adopta acte normative \\\"la pachet\\\", fie ca se intituleaza legi, ... (vezi toată discuția)