avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire bun detinut in cota-parte de catre defunct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire bun detinut in cota-parte de catre defunct

Buna seara!

Poate notarul public inscrie in certificatul de mostenitor un bun detinut de catre defunct in proprietate comuna cu alta persoana, in absenta persoanei ce detinea impreuna cu defunctul acel bun, in conditiile in care coproprietarul nu este mostenitor al defunctului? Daca da, va rog sa precizati in ce conditii.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2022
newbluesky, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:23, 13 Aprilie 2023
Nu cunosc foarte bine legea respectivă din 1974, dar nu știu în ce măsură acesta era transmisibil, chiar și pentru cauză de moarte.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
Nu. Trebuia ca defunctul sa fi obținut Ordinul Prefectului.
Cei 250 m.p intrau în proprietatea statului
Este vorba despre articolul 30 din legea 58/74 .Se interzicea pe vremea comunismului să se vândă terenurile și să se intabulare dreptul de proprietate în favoarea cumpărătorilor casei,astfel că atunci când cineva vindea o casă terenul trecea în proprietatea statului iar cumpărătorii primeau 250 m² de teren în folosință pe durata existenței construcțiilor .Ori în cazul de care eu întreb, dacă este vorba de soț soție cumpărători ai casei cu teren în folosință pe durata existenței construcțiilor,iar dintre ei soțul decedează ,în urma acestuia,deci în urma defunctului mă interesa dacă se poate moșteni dreptul de folosință câtă vreme moștenitorii dobândesc de pe urma defunctului niște bunuri imobile cum ar fi părți din casă astfel că mi se pare logic să se transmită și acest drept de folosință pentru că altfel cum ar putea folosi casa dacă n ar avea acest drept de folosință ? Dreptul de folosință este pe durata existenței construcțiilor și nu pe durata vieții defunctului.Și de aici întrebarea mea dacă se moștenește acest drept real de folosință pentru că este logic din punctul meu de vedere să moștenească și acest drept de folosință până la trecerea în Cartea funciară a dreptului de proprietate obținut prin ordinul prefectului sau prin aplicarea articolului 41 din legea 7/96 aliniatul 10 dacă nu înșel.

Alexandru Surcel a scris:

Nu cunosc foarte bine legea respectivă din 1974, dar nu știu în ce măsură acesta era transmisibil, chiar și pentru cauză de moarte.

Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2023
danalida, utilizator
Nu, nu se moștenește dreptul de folosinta respectiv.
Este specificat acest lucru în vreo prevedere legală?M-ar interesa să știu care este aceea? Mulțumesc!

raluk0207 a scris:

Nu, nu se moștenește dreptul de folosinta respectiv.

Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2023
danalida, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)
Fond funciar iuliurs iuliurs Teren preluat de Stat conform Legea 58/74 Buna ziua, Va rog un raspuns la urmatoarea intrebare. Terenurile intravilan preluate de Stat prin art ... (vezi toată discuția)
Cota parte din casa se atribuie si pe teren? Palina Palina Am obtinut in 1992 prin contract de V-C 7/8 din casa mamei, iar restul de 1/8 este detinut de fratele meu. Terenul ( gradina) de langa casa era in ... (vezi toată discuția)