avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog un raspuns : Vreau sa dezmostenesc unul dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog un raspuns : Vreau sa dezmostenesc unul dintre copii . ...

Va rog un raspuns : Vreau sa dezmostenesc unul dintre copii . Dupa Noul Cod Civil sa introdus si dezmostenirea totala a unui urmas , respectiv art.1074,1075,1975 . Unul dintre articole spune ca pot sa dezmostenesc ,"in mod direct si explicit " un urmas. Din consultarile facute la mai multi notari, avocati nu am gasit un raspuns unanim referitor la aceasta speta. In fapt .o cunostinta a dezmostenit pe unul dintre copii definitiv ,dupa aceasta noua lege , care este raspunsul adevarat ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:39, 20 Decembrie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Câtă vreme existați puteți să faceți ce vreți. Inclusiv să dezmoșteniți „direct și explicit” pe cine vreți.

Dar răspunsul „adevărat” nu veți mai avea ocazia să-l aflați, pentru că el va depinde și de voința celui dezmoștenit, dacă acesta este un moștenitor rezervatar (și copilul este) și de modul în care el va dori ori nu va dori să acționeze după decesul dvs.

Dacă rezervatarul vrea să vă respecte voința, rămâne cum ați stabilit.
Dacă rezervatarul nu vrea să vă respecte voința, ci va vrea să atace testamentul care conține clauza de dezmoștenire, atunci testamentul urmează a fi menținut doar în limita cotității disponibile, cu ocrotirea rezervei legale a moștenitorului rezervatar.

Pot fi înlăturați în întregime de la moștenire numai moștenitorii legali nerezervatari. (ei rămân înlăturați, indiferent de ceea ce vor dori ei).
Dar nu pot fi total înlăturați moștenitorii legali rezervatari, cărora prin lege le revine rezerva succesorală, chiar împotriva voinței defunctului.
Un rezervatar ar putea fi total înlăturat doar dacă el însuși/rezervatarul nu ar dori să-și obțină rezerva (căci legea îi rezervă, dar nu-i bagă obligatoriu în traistă).

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2022
romascanu, moderator
Cu stima. Atunci un " CONTRACT DE VANZARE CU CLAUZA DE INTRETINERE " si inregistrarea la Fisc a proprietatii ,pe numele fiului mai poate fi atacata ? Multumesc
La Fisc nu se înregistrează proprietățile.
Și da, se ataca, la fel ca orice act juridic.
Cu stima . daca proprietatile nu sunt inregistrate la Fisc , atunci dupa deces , de unde se " culeg" informatiile cu proprietatile defunctului ? Cand se face succesiunea , notarul , de unde se informeaza despre" bogatia" mea ?
Nu se "culeg" de nicăieri.
Proprietățile defunctului sunt cele declarate de mostenitori, pentru care vor prezenta actele de proprietate

Alte discuții în legătură

Dezmostenire DanCristian199 DanCristian199 Cand poate fi un urmaș dezmostenit? În ce fel isi poate pierde dreptul? Dacă părintele lasa averea în timpul vieții lui altcuiva,urmașul isi pierde ... (vezi toată discuția)
Testament hane hane cata putere legala are un testament privind impartirea bunurilor la mostenitorii rezervatari in cazul cand la unul din ei ni i se lasa nimic? (vezi toată discuția)
Dezmostenire miliuta miliuta Ce motive pot exista pentru a nu mai avea drepturi intr-un testament fiind in prima linie testamentara .Se pot ataca aceste motive ?Cum ?Multumesc (vezi toată discuția)